PlusReportage

Supersnel door de XL-teststraat op Schiphol: ‘We zijn er klaar voor’

De XL-teststraat op Schiphol. Beeld Eva Plevier
De XL-teststraat op Schiphol.Beeld Eva Plevier

Op parkeerterrein P4 van Schiphol is dinsdag een XL-teststraat in gebruik genomen. Nu kunnen er per dag 2000 mensen worden getest op Covid-19. Binnenkort zijn dat er dagelijks 15.000.

Bo Broek

Midden op parkeerterrein P4 staan twee enorme partytenten. Het zou een mooie locatie voor een festival kunnen zijn, maar hier is dinsdagochtend een zogeheten XL-teststraat geopend. De twee tenten zijn aan de GGD Kennemerland geleverd door de organisatie van het Loveland festival.

Op deze plek langs de A4 kunnen 15.000 mensen per dag worden getest op Covid-19. Op die schaal gebeurt het nog niet. Rond het middaguur lijkt de parkeerplaats zelfs uitgestorven. Zo’n tweehonderd mensen hebben dan het bekende wattenstaafje in neus en keel gehad. Later op de dag worden nog eens honderd tests uitgevoerd.

Het is de bedoeling om eerst te zorgen dat alles soepel verloopt en dan meer mensen te ontvangen. “We zijn klaar voor tweeduizend tests per dag,” zegt Harm Groustra van GGD Kennemerland. “Wanneer het nodig is kunnen we opschalen tot 15.000. Dan zijn we een van de grootste testlocaties van Nederland.”

Iedereen te voet

Wie langskomt voor een test, moet buiten parkeren en dan lopend door de teststraat. Dat is anders dan bij de meeste teststraten in Nederland, waar je doorheen rijdt met de auto of fiets. “Omdat we veel mensen tegelijk willen testen, is te voet beter,” zegt Groustra.

Wordt het dan niet te druk op de parkeerplaats? Groustra verwacht geen problemen. “We hebben echt heel veel plekken en iedereen is in korte tijd weer buiten.”

Te vroeg

“Het ging erg snel, ik hoefde niet te wachten. En ik was nog wel een half uur te vroeg,” zegt mevrouw Kara (32). De Amsterdamse vroeg vanochtend voor het eerst een coronatest aan, en kon meteen langskomen. Die korte wachttijd geldt voor de meeste mensen die over de parkeerplaats lopen.

Het kabinet sprak eerder deze maand de wens uit om vanaf maart genoeg capaciteit te hebben om iedereen in Nederland eens per maand te testen. Het opzetten van grote testlocaties is een middel om dat doel te verwezenlijken.

Ook de 29-jarige Steven Ketelaars stond snel weer buiten. Hij was vanuit Nieuw-West komen fietsen. “Een auto heb ik niet,” zegt hij. “Het alternatief was een test Zaandam, en dat is voor mij veel verder weg.” Hij had verwacht dat het heel druk zou zijn, maar op het moment dat hij werd getest bleek hij de enige. Niet dat hij iets te klagen heeft. “Toen ik vanochtend een afspraak maakte kon ik een paar uur later al terecht.”

Makkelijk bereikbaar

Groustra verwacht dat veel Amsterdammers naar Schiphol zullen komen, hoewel de testlocatie technisch gezien in een andere veiligheidsregio ligt. “Iemand uit Amsterdam-West kan hier misschien makkelijker naartoe komen dan een andere locatie in de stad.”

Dat de teststraat een beetje afgelegen ligt, maakt de mensen die zich vandaag laten testen niet uit. Via de snelweg is het complex makkelijk bereikbaar. Voor Mike Gries (50) is het al helemaal dichtbij. “Ik kom uit Badhoevedorp.” Maandagavond kreeg hij keelpijn en dat werd in de loop van de nacht erger. Zijn dochter had al eerder een test gedaan en bleek geen corona te hebben. Voor de zekerheid laat hij zich nu ook testen. Wijzend op de enorme tenten: “Capaciteit genoeg zou ik zeggen.”

Meer over