Suikerwater of rozijnen: tuinvogels kunnen nu wel wat hulp gebruiken

De vogels in de stad hebben het moeilijk in de vrieskou. Een handje bessen of rozijnen kan levens redden, of een schoteltje water met suiker.

Patrick Meershoek
Een handje voer helpt het roodborstje de vorstperiode door. Beeld Universal Images Group via Getty
Een handje voer helpt het roodborstje de vorstperiode door.Beeld Universal Images Group via Getty

Wie nog een pindasnoer of vetbol heeft liggen thuis: dit is een uitstekend moment om die op te hangen in de tuin of op het balkon. Voor de tuinvogels in de stad is het op dit moment bikkelen, vertelt stadsecoloog Geert Timmermans. “De combinatie van sneeuw, kou en harde wind maakt dat veel vogels het erg lastig hebben. Ze hebben veel energie nodig, maar er is weinig voedsel te vinden in de sneeuw.”

Timmermans: “Een paar dagen vorst is geen probleem, maar zoals het er nu uitziet, gaat het wel een dag of tien duren. Dat is echt pittig.” Amsterdammers kunnen de vogels een handje helpen. “Een paar rijpe appels of een handje bessen of rozijnen onder een afdakje is prima,” zegt de stadsecoloog. “In de winkel zijn speciale mengsels verkrijgbaar met meelwormen voor insecteneters zoals de roodborst of het winterkoninkje.”

Drinken is ook welkom, maar dat vergt wel enige behendigheid. Timmermans: “Het gevaar bestaat dat vogels gaan baden in het water en dus bevriezen. Een handige tip is om wat suiker in het water op te lossen, waardoor het mengsel niet kan bevriezen. Als je het water op een schoteltje geeft, kun je het kopje er ondersteboven op zetten. Dat maakt het onmogelijk voor de vogels om te badderen.”

Uitputtingsslag

Vogels hebben een hekel aan vorst. “Het is voor sommige soorten een echte uitputtingsslag. Een korte periode van strenge vorst heeft ons in 2018 veel ijsvogels gekost. Van de 60 Amsterdamse paartjes waren er misschien nog zeven over. De natuur herstelt zich ook wel weer snel. Vorig jaar zaten we al weer op het oude niveau. Maar ook in deze periode gaan veel slachtoffers vallen. Het wordt nu stukken kouder dan twee jaar geleden.”

De problemen zijn het grootst voor de tuinvogels en de standvogels. De ooievaar bijvoorbeeld kiest er na een reeks zachte winters steeds vaker voor om in Nederland te blijven. Die overwinteraars komen nu van een koude kermis thuis. Timmermans: “Ook de grutto’s en kieviten trekken weer terug naar het zuiden, voorbij de vorstgrens. Andere soorten voor wie het in Scandinavië en Siberië nu echt te koud is, komen hierheen, zoals de pestvogel, de notenkraker of de kruisbek. Het schuift allemaal op.”

De zoogdieren in de stad hebben minder last van de vrieskou. Timmermans: “De vleermuizen, egels en eekhoorns hebben een winterrust. De hazen, konijnen en vossen liggen nu allemaal even in dekking, in een hol of verstopt tussen bladeren en struiken. Daar houden ze zich gedeisd, totdat het stopt met waaien. Het ziet ernaar uit dat het later in week droog en zonnig wordt, dus dan komen die ook weer tevoorschijn om op zoek te gaan naar voedsel.”

Meer over