Nieuws

Subsidie voor 8 rijksmonumenten in Amsterdam

De provincie Noord-Holland heeft 5 miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 39 rijksmonumenten. In Amsterdam krijgen 8 monumenten geld, waaronder het Paleis van Justitie, het interieur van de Portugese Synagoge en het Betty Asfalt Complex.

Het Parool
De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie, zoals gebouwen met een religieuze functie, orgels en industrieel erfgoed. Beeld ANP
De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie, zoals gebouwen met een religieuze functie, orgels en industrieel erfgoed.Beeld ANP

Het Paleis van Justitie, het interieur van de Portugese Synagoge en De Hollandsche Manege krijgen het grootste geldbedrag toegestopt, elk 500.000 euro. Ook de subsidie voor het Betty Asfalt Complex (€ 306.498) en de Cromhoutpanden 366-368 aan de Herengracht (€ 233.000) loopt in de tonnen .

De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie, zoals kerken, orgels en industrieel erfgoed. In 2021 zijn er 69 subsidieaanvragen ingediend, waarvan er 39 gehonoreerd zijn.

In de categorie religieus erfgoed krijgt de Dominicuskerk € 55.000 en gaat er € 63.756 naar de Synagoge Nidche Jiroel Jechanes. De Voormalige Smederij op NDSM krijgt € 52.905.

Hier is het complete overzicht van de 39 rijksmonumenten die subsidie ontvangen.