Straten Elzenhagen-Zuid worden vernoemd naar voetbalclubs

In Noord worden de straten in de nieuwe buurt Elzenhagen-Zuid vernoemd naar voetbalclubs die in het verleden actief waren in het stadsdeel.

Jesper Roele
Elzenhagen-Zuid Beeld Gemeente Amsterdam
Elzenhagen-ZuidBeeld Gemeente Amsterdam

Zo zal er een pad worden vernoemd naar de Blauwe Vogels. Deze voetbalclub werd na de oorlog opgericht en fuseerde in 1980 met de voetbalvereniging van de scheepswerf (ADM) tot Sporting Noord. Sporting Noord verdween ook enkele jaren geleden uit het amateurvoetbal.

Een andere club die weer tot leven zal komen als straatnaam is Rood-Wit Amsterdam. Vanaf 1971 maakte deze club naam op sportpark De Weeren. In 1999 fuseerde Rood-Wit Amsterdam met ASV Schellingwoude. Voetbalclub ASV De Dijk zag daardoor het levenslicht. Een club die inmiddels in de hogere regionen van het amateurvoetbal actief is.

Andere clubs waarnaar een straat wordt vernoemd zijn Oranje Zwart, IJ-Boys en S.C. Oriënt. Daarnaast wordt er een straat vernoemd naar golfbaan De Meerlust. Dit was één van de zes ‘kolfbanen’ die aan het eind van de achttiende of begin negentiende eeuw in Buiksloot lagen.

DWV

Grote afwezige in het rijtje is DWV. Deze club speelde jarenlang op Sportpark Elzenhagen en fuseerde in 2013 met De Volewijckers om de bouw van de nieuwe wijk mogelijk te maken.

De fusieclub ging verder onder de naam D.V.C. Buiksloot (DWV-Volewijckers Combinatie Buiksloot). Vorig jaar besloten leden om toch weer onder de naam van De Volewijckers verder te gaan. Hierdoor verdween de naam van DWV, waar Rinus Israël nog speelde, voorgoed uit het amateurvoetbal. Een straatnaam was helaas ook niet weggelegd voor de voormalige voetbalclub, afkortingen mogen niet meer gebruikt worden.

Meer over