Update

Storing UvA opgelost, tentamens gaan woensdag door

De storing op het computernetwerk van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is aan het eind van dinsdagmiddag opgelost. De voor woensdag geplande tentamens gaan dan ook door, meldt een woordvoerder.

Hanna Bijl
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In totaal konden dinsdagochtend en -middag een kleine 6000 tentamens niet doorgaan aan de UvA. Door een grote inlogstoring lag een groot deel van het netwerk plat.

Onder andere Testvision, het programma waarin de digitale tentamens gemaakt moeten worden, was nauwelijks bereikbaar. De storing komt uiterst ongelegen in de eerste tentamenweek van het jaar. Door de coronacrisis vinden vrijwel alle tentamens dit jaar online plaats.

De UvA bevestigt dat het om een storing gaat in het centrale inlogsysteem, waardoor naar schatting zesduizend studenten vanochtend niet konden inloggen om hun online tentamens te maken. “Ontzettend vervelend, we werken er hard aan om achter de oorzaak van de storing te komen,” zegt een woordvoerder van de universiteit. Ook de tentamens die in de middag plaats zouden vinden, zijn afgelast. Naar de oorzaak wordt nog gezocht. “Onze technici denken dat de problemen van dinsdag zich niet zullen herhalen,” aldus de zegsman.

Volgens Nina Hol, voorzitter van de Centrale Studentenraad (CSR) van de UvA, zijn duizenden studenten getroffen. “Het is tentamenweek, dus op alle faculteiten zijn nu tentamens aan de gang. Alleen al op de rechtenfaculteit weet ik dat er een tentamen gepland stond waar zo’n duizend studenten aan deelnamen. Dat geldt ook voor de meeste andere faculteiten.”

Tentamen voor duizend studenten

Ook eerstejaars rechtenstudent Timo van Helvoort (19) zat helemaal klaar voor zijn allereerste tentamen ooit, maar kwam van een koude kermis thuis. “Om 09.15 uur begon het tentamen en probeerde iedereen natuurlijk tegelijk in te loggen. Ik kwam het programma niet in, en kreeg een scherm te zien dat er een storing was.”

Een aantal van zijn medestudenten lukte het wél om in te loggen. Zij waren er waarschijnlijk vroeg bij: de storing begon rond 09:00 uur, mensen die voor die tijd ingelogd waren konden veelal wel aan hun toets beginnen.

Ruben Peetam (18) is een van de weinige studenten die wel kon beginnen aan het strafrechttentamen. “Ik zat keurig op tijd klaar, misschien was ik net een seconde eerder dan de anderen. Zo'n drie uur later was ik klaar en zag ik dat mijn telefoon ontploft was met berichten van studiegenoten.”

Peetam: “Een van hen zei dat het tentamen geschrapt was. Dat kan niet, dacht ik, ik heb het toch net gemaakt?” Intussen hebben de studenten bericht van hun vakgroep dat er een nieuw tentamen komt. Of zijn gemaakte tentamen wél geldig is, weet Peetam nog niet. “Als ze het ongeldig verklaren hoop ik wel dat ik mijn resultaten nog te zien krijg, je hebt er toch drie uur hard aan gewerkt.”

Hij blijft er laconiek onder: “Ik zou het wel begrijpen als we het opnieuw zouden moeten doen, ze moeten voor iedereen dezelfde maatstaven hanteren toch? En ach, als je de stof nu al beheerst, ken je die over een maand ook nog.”

Overbelaste server

Het is niet de eerste keer dan een online tentamen fout gaat bij de UvA. In 2018 moesten zo’n 200 rechtenstudenten hun toets overdoen na een beveiligingsfout van de ict-afdeling. Datzelfde tentamen werd eerder al een keer uitgesteld in verband met een overbelaste server.

CSR-voorzitter Nina Hol was destijds zelf een van de getroffen studenten. “Ik weet nog hoe vervelend dat toen was. Het verrast me dat het nu weer fout gaat, en op zo’n grote schaal. Je zou toch hopen dat het nu wel soepel zou verlopen.”

Hoe moet het nu verder met de studenten die hun tentamen niet in kwamen? “Die tentamens worden verplaatst,” zegt de UvA-woordvoerder. Of ze hetzelfde tentamen kunnen maken, of dat er wellicht een nieuw tentamen samengesteld zal moet worden, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet bekend of de tentamens van studenten die het wel lukte om in te loggen, straks geldig zijn. “Daar zal de examencommissie zich over moeten buigen.”

Meer over