Storing KPN verholpen, 112 volledig bereikbaar

De landelijke storing bij KPN is grotendeels verholpen en ook alarmnummer 112 is weer bereikbaar. Het alarmnummer was ruim drie uur lang uit de lucht.

Tom Kieft
null Beeld ANP
Beeld ANP

De oorzaak van de grote netwerkstoring die de provider omstreeks 16.00 uur trof, is niet bekend. De storing lijkt in elk geval niet het gevolg te zijn van een hack, zei Joost Farwerck, lid van de raad van bestuur van KPN, maandagavond in Nieuwsuur. Volgens hem waren er zogeheten back-ups om de storing op te vangen, maar die werkten niet. Ook was er volgens hem veel telefoonverkeer toen de storing begon.

Maandagmiddag werden ad hoc maatregelen getroffen, zodat mensen in nood toch in contact konden komen met de hulpdiensten. In Amsterdam en Rotterdam waren meer agenten op straat om als aanspreekpunt te fungeren. Ook reden er ambulances en brandweerwagens rond waarbij mensen alarm konden slaan. Via Twitter en Facebook konden mensen in contact komen met de meldkamer en via NL-Alert – een landelijke sms-service voor noodgevallen – werden ook berichten verspreid met informatie over wat te doen in geval van nood.

Dat verliep overigens niet helemaal vlekkeloos. Het 06-nummer dat de politie aanvankelijk deelde via NL-Alert als tijdelijk alternatief voor alarmnummer 112 was onjuist. Berichten die via Whatsapp naar dat nummer werden verstuurd, kwamen namelijk niet terecht bij de meldkamer van de politie, maar op de tiplijn van de redactie van De Telegraaf.

Een uur later stuurde de politie een nieuw Whatsappnummer. Volgens De Telegraaf stroomden op de tiplijn honderden berichten binnen van mensen die met de hulpdiensten in contact wilden komen. Wat er fout is gegaan is nog onduidelijk, maar van een typefout kan haast geen sprake zijn geweest. Het nummer van de tiplijn van de krant verschilt aanzienlijk van het tweede nummer dat via NL-Alert werd gedeeld.

Gevolgen

De gevolgen van de storing, die ruim drie uur duurde, zijn nog niet te overzien. Tijdens de laatste landelijke storing van het noodnummer 112 in 2012, die zes uur duurde, overleden twee mensen na een hartaanval op het moment dat 112 tijdelijk onbereikbaar was.

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de grote storing. Chris van Dam van regeringspartij CDA vindt het ‘redelijk onbegrijpelijk’ dat het alarmnummer zo kwetsbaar is. Hij hoopt bij het Vragenuurtje dinsdagmiddag in de Tweede Kamer opheldering te krijgen, twitterde hij. ‘Want dit moet niet mogen.’

Zijn VVD-collega Arne Weverling wil van het kabinet weten wat de oorzaak van de storing is en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. ‘Een storing bij hulpdiensten is levensgevaarlijk. Elk gemist telefoontje is potentieel levensbedreigend,’ stelde hij op Twitter.

“Blijkbaar is er nog steeds geen goede back-up. Minister Grapperhaus moet ophelderen hoe dit kan,” aldus Attje Kuiken van oppositiepartij PvdA. Volgens haar beloofde toenmalig justitieminister Ivo Opstelten na de grote storing van zeven jaar geleden al ‘dat dit zou worden geregeld en het werkt nog steeds niet. Het is toch niet uit te leggen dat dit nog steeds niet is gebeurd?’

Minister Ferd Grapperhaus heeft aangegeven dat de directie van KPN op het ministerie van Justitie en Veiligheid moet komen uitleggen hoe de storing heeft kunnen gebeuren. Grapperhaus zegt dat hij er zeker van wil zijn dat het ‘niet morgen weer’ misgaat.

Meer over