Nieuws

Sterrenrestaurant 212 maanden dicht na brand: ‘Je schrikt je helemaal de klere’

Sterrenrestaurant 212 aan de Amstel moet de komende drie tot vier maanden dicht na een brand. De kelder met exclusieve wijnen is verwoest.

Olaf Heyblom
‘Het gekke is dat je boven eigenlijk niets ziet,’ zegt chef-kok en mede-eigenaar Richard van Oostenbrugge over de brand in de kelder. Beeld Carly Wollaert
‘Het gekke is dat je boven eigenlijk niets ziet,’ zegt chef-kok en mede-eigenaar Richard van Oostenbrugge over de brand in de kelder.Beeld Carly Wollaert

Chef-kok en mede-eigenaar Richard van Oostenbrugge had vrijdagavond net een nieuw restaurant geopend, om een paar uur later te horen dat zijn ‘paradepaardje’ 212 in brand had gestaan. Zaterdagochtend zag de eigenaar dat er een laag van dertig centimeter water in de kelder stond. “Er was een waterleiding gebroken, dat heeft echt voorkomen dat alles is uitgefikt.”

De muren van de kelder zijn zwartgeblakerd, de stank die er nog hangt bewijst de flinke rookontwikkeling. “Al het plastic is gesmolten en er zitten scheuren in de muren en in het plafond,” zegt de chef-kok. “Deze schade repareren is een flinke klus die wel drie tot vier maanden gaat duren. Gelukkig ben ik goed verzekerd. Het gekke is dat je boven eigenlijk niets ziet.”

Wijncollectie gesneuveld

Bij de brand is de collectie van 700 exclusieve wijnen gesneuveld. De roet die vrijkomt bij een brand trekt door de kurk heen, legt Van Oostenbrugge uit, en dan is de wijn niet meer te drinken. “Elk jaar kregen we schaarse wijnen van leveranciers en die lieten we vaak liggen, want: hoe ouder de wijn, hoe bijzonderder. We hebben héél lang gespaard om de collectie bij elkaar te krijgen en dat is nu in één klap weg.”

Vijf jaar geleden opende Van Oostenbrugge samen met souschef Thomas Groot zijn intieme restaurant dat van Michelin vanwege de ‘uitzonderlijke keuken’ twee sterren kreeg. “De gasten zitten aan een bar in een u-vorm om de keuken. Dat vonden we interessant, we wilden iets meer beleving.”

De eigenaar hoopt over een aantal maanden weer gasten te ontvangen. In de tussentijd hoopt hij bezoekers naar zijn twee andere restaurants te leiden: het vrijdag geopende Bistro de La Mer in de Utrechtsestraat en De Juwelier, ook in de Utrechtsestraat.

Meer over