Sterkste daling WW-uitkeringen in regio Amsterdam sinds begin crisis

Het aantal WW-uitkeringen in de regio Amsterdam is in april met 5,6 procent gekrompen, de sterkste daling sinds het begin van de coronapandemie. Belangrijke redenen zijn de groeiende werkgelegenheid en een lage WW-instroom vanwege de coronasteunpakketten.

Olaf Heyblom
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het gaat in totaal om een afname van 1571 WW-uitkeringen. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV donderdag. Ook landelijk slonk het aantal WW-uitkeringen in april met 5,6 procent.

‘Blij verrast’ was arbeidsmarktadviseur Alexandra Benning (UWV) met de sterke daling. “Dat komt vooral doordat meer mensen werk vinden en werkenden hun baan behouden vanwege de steunpakketten. De arbeidsmarkt trekt weer aan: winkels zijn weer open en de horecatijden zijn verruimd.”

Amsterdam volgt

Vergeleken met een jaar geleden is er in de regio Amsterdam weinig verschil: het aantal WW-uitkeringen lag 0,3 procent lager dan in april 2020. De arbeidsregio Amsterdam – bestaande uit Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Haarlemmerliede, Spaarnwoude, De Ronde Venen en Uithoorn – loopt daarmee niet gelijk met het landelijk gemiddelde. In heel Nederland lag het aantal WW-uitkeringen op jaarbasis 8,8 procent lager.

“In het begin van de pandemie zagen we explosieve stijging van het aantal WW-aanvragen. De daling die we nu ook in Amsterdam zien, was landelijk eigenlijk al ingezet,” legt Benning uit. “Amsterdam volgt de landelijke trend.”

Vooral de laatste cijfers van Amstelveen vallen op. Daar is het aantal WW-uitkeringen met 10,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook in Uithoorn (5,6 procent) en Haarlemmermeer (9,3) steeg dit aantal ten opzichte van april 2020. “In absolute aantallen valt dat mee,” zegt Benning.

Horeca- en uitzendsector

Vooral in de uitzendsector en de horeca liep het aantal WW-uitkeringen sterk terug. Die branches werden eerder hard geraakt door de crisis. Nu er steeds meer versoepelingen mogelijk zijn, zoals het deels weer openstellen van terrassen, gaan werkgevers op zoek naar personeel en verliezen minder mensen hun baan. “In Amsterdam is de werkgelegenheid zwaarder getroffen door de pandemie vanwege de sterke vertegenwoordiging van de uitzendbranche en de horeca. Ook het stilvallen van de activiteit op Schiphol is een reden.”

Ook is het seizoen van invloed op het aantal WW-uitkeringen. Bijvoorbeeld in de bouw en landbouw neemt de werkgelegenheid meestal weer toe na de winter. Ook de uitzendsector profiteert hiervan.

Amsterdam

In de stad Amsterdam ontvingen in april 19.299 mensen een WW-uitkering. Dat is 3,9 procent van de beroepsbevolking in de stad. In april 2020 kregen nog 19.624 mensen een uitkering. Daarmee is het aantal in 2021 met 1,7 procent gedaald.

In andere grote steden als Rotterdam (min 13,6 procent), Den Haag (min 14,5 procent) en Utrecht (min 12,1 procent) kromp dat aantal sneller. In Rotterdam is het percentage van de beroepsbevolking dat een WW-uitkering ontving in april wel vrijwel gelijk aan Amsterdam: 3,8. In Den Haag (3,2) en Utrecht (2,4) ligt dat lager.

Werkloosheid verder afgenomen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt donderdag dat de werkloosheid in Nederland in april verder is afgenomen. Dat is niet per se goed nieuws: volgens het bureau komt de afname voor een belangrijk deel doordat er de laatste tijd meer mensen niet zoeken naar werk, omdat ze daar weinig resultaat van verwachten. Deze groep mensen wordt in de statistieken niet tot werklozen gerekend.

Mede door de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. In april ging het in totaal om 316.000 mensen, 3,4 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder ging het om 3,5 procent. De afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen gemiddeld met 7000 per maand. Daar staat tegenover een toename van zo’n 1000 werkenden per maand.

Alles bij elkaar hadden 4,1 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent naar werk hebben gezocht of hiervoor niet beschikbaar waren. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 4000 per maand gestegen.

Meer over