Nieuws

‘Sterke toename’ van nieuwste omikronvarianten in Amsterdam

De nieuwste omikronvarianten van het coronavirus lijken op dit moment in Amsterdam voor 7 procent van de nieuwe coronabesmettingen te zorgen.

ANP
Bij eerdere varianten liep Amsterdam vaak voor op de rest van het land. Beeld Sophie Saddington
Bij eerdere varianten liep Amsterdam vaak voor op de rest van het land.Beeld Sophie Saddington

In een steekproef bevatten 13 van de 181 geanalyseerde tests de zogenoemde BA.4 en BA.5-variant, melden het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam. Dat is in absolute zin nog weinig, maar wel een ‘sterke toename’ stelt hoogleraar infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc op Twitter.

Een week geleden bevatte slechts één test in de steekproef de BA.4 of BA.5-variant. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte daarvoor al bekend dat de nieuwe variant was opgedoken in Nederland. Destijds leek de variant nog niet op andere plaatsen de kop op te hebben gestoken. De overige geanalyseerde tests in de steekproeven duidden de BA.2-variant aan, de omikronvariant die op dit moment dominant is in Nederland.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijkt de variant niet ziekmakender of besmettelijker dan de huidige omikronvariant. De BA.4 en BA.5-varianten zijn eerder door de WHO vastgesteld in Duitsland, Denemarken en het zuiden van Afrika. Door de veranderingen in het erfelijk materiaal van de varianten is het mogelijk dat BA.4 en BA.5 makkelijker door het immuunsysteem breken, ook als iemand mogelijk gevaccineerd is of eerder al besmet is geweest met het coronavirus. Het RIVM doet hier nog onderzoek naar.

Indicator

De cijfers verschenen op het Twitteraccount van het samenwerkingsverband Argos (Amsterdam Regional Genomic epidemiology and Outbreak Surveillance). Het gaat om positieve uitslagen van coronatests die bij de GGD Amsterdam zijn gedaan. Die GGD-regio beslaat Amsterdam, Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Diemen en Ouder-Amstel.

Vanwege het aangepaste testadvies doen momenteel alleen zorgmedewerkers, kwetsbare mensen of mensen die een herstelbewijs nodig hebben nog een test bij de GGD. Die laatste groep zijn vaak mensen die ongevaccineerd of ongeboosterd zijn. De steekproef zegt daarom niet alles over de verspreiding van de BA.4 en BA.5-variant in Amsterdam. Bij eerdere varianten liep Amsterdam vaak voor op de rest van het land, en was de steekproef een indicator voor het verspreidingsverloop van de variant.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over