Steeds meer rookvrije terrassen in Amsterdam

Roken op terrassen wordt vaker ingeperkt. In Amsterdam is het aantal rookvrije terrassen in een jaar toegenomen van 3 naar 30. ‘Klanten vragen erom.’

David Hielkema
In Café De Jaren mag je wel roken op het terras, maar niet meer op het balkon. Beeld Jakob Van Vliet
In Café De Jaren mag je wel roken op het terras, maar niet meer op het balkon.Beeld Jakob Van Vliet

Voorzitter Tom Voeten van antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) noemt cijfers die wijzen op een duidelijke trend. In heel Nederland is het aantal rookvrije terrassen in een jaar toegenomen van 39 naar 113; in Amsterdam is het aantal terrassen waar de sigaret taboe is in twee jaar gegroeid van 3 naar 30.

Volgens Voeten gaat het om nog veel meer plekken. “De meeste meldingen komen van particulieren via sociale media. We missen dus ook veel zaken.”

Uit hun onderzoek blijkt dat het met name gaat om ‘kwaliteitsrestaurants’ en om zaken waar veel kinderen komen. Voeten: “We zien bijvoorbeeld dat het bij veel pannenkoekenrestaurants verboden is. Het publiek vraagt erom.”

2040

Pim Evers, voorzitter van de Amsterdamse tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en eigenaar van verschillende horecazaken (waaronder De Vergulden Eenhoorn, Cannibale Royale en Hannekes Boom), ziet ook dat steeds meer ondernemers voor een rookvrij terras kiezen. “We vinden het goed dat hiervoor wordt gekozen. Zaken kunnen een leuke aantrekkingskracht krijgen voor niet-rokers.”

In het Nationaal Preventieakkoord, dat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid eind 2018 met zo’n zeventig maatschappelijke organisaties sloot, staat dat horecaondernemers gestimuleerd zullen worden hun terrassen rookvrij te maken. In 2040 moet Nederland helemaal rookvrij zijn.

Op een algeheel verbod zit KHN nu niet te wachten, legt Evers uit. “We vinden dat de horeca voor iedereen zo gastvrij mogelijk moet blijven, ook voor rokers. Als de overheid niet wil dat er gerookt wordt, schaf dan sigaretten af of verhoog de accijns enorm, zodat mensen ze niet meer kopen.”

Cijfers van Trimbos-Instituut

In Nederland rookt ruim één vijfde (22,4 procent) van de volwassen ‘af en toe’.

16 procent steekt dagelijks één of meerdere sigaretten aan.

De grootste groep rokers (32,6 procent) is tussen 20-24 jaar. De groep daarna is 25-29 (27,9 procent) jaar.

7,7 procent van alle volwassenen in Nederland rookt dagelijks minimaal een uur mee.

In 2017 heeft ruim een derde van de rokers in de 12 maanden daarvoor een serieuze poging gedaan om te stoppen.

Vorig jaar liet Café De Jaren aan Het Parool weten dat het nog twijfelde over een rookverbod. Inmiddels is het ingevoerd op het balkon en is roken nog wel toegestaan op het terras. “We denken eraan om helemaal rookvrij te worden,” zegt manager Janet Griffin. “Je ziet dat steeds meer mensen elkaar op het roken aanspreken. Het zijn vooral toeristen die nog bij ons roken.”

Bij restaurant Lion Noir, dat al zo’n negen jaar in de Reguliersdwarsstraat zit, werd twee jaar geleden een verbod ingevoerd. Eigenaar Serge Rijn: “Vroeger ging iedereen na het voorgerecht roken, maar dat gebeurt nu niet meer. Roken is gewoon niet meer van deze tijd.”

Mensen niet wegjagen

Andere cafés hebben een gedeeltelijk verbod. Bij de Ysbreeker en Bar Belleami is roken op het terras waar gegeten wordt verboden, op het borrelterras niet. Dat geldt ook voor Café Zurich. “Een makkelijke keuze voor ons, omdat we een groot terras hebben,” zegt eigenaar Bilal Aznou.

Bij zijn andere zaken, Oslo Beers en het net geopende Karaat Amsterdam, geldt nog geen verbod. “We hebben bij Karaat bewust geen sigarettenautomaat en kijken nu of het hier rookvrij gaat worden. We willen mensen ook niet wegjagen als ze lekker willen borrelen.”

Waar het wel helemaal verboden is, is bij Café Restaurant Amsterdam, de Plantage en Restaurant Eye: ‘grotere instituten’. Volgens Evers kunnen veel kleinere cafés zich een geheel verbod simpelweg niet permitteren. “Als je een vaste groep rokers hebt, verlies je klanten. Dat kan gewoon nog niet.”

Café Fonteyn probeerde vijf jaar geleden al helemaal rookvrij te worden. “We waren toen alleen maar politietje aan het spelen, dus zijn we ermee gestopt. Als we dit echt willen veranderen, hebben we een nieuwe wetgeving nodig,” zegt floormanager Floor Arend. “Het wordt dan wel een stuk ongezelliger.”

Op het terras van Café Amsterdam mag je sinds kort niet meer roken. Op andere terrassen, zoals hier bij het benedenterras van Café de Jaren, wordt nog wel gerookt,  Beeld Rink Hof
Op het terras van Café Amsterdam mag je sinds kort niet meer roken. Op andere terrassen, zoals hier bij het benedenterras van Café de Jaren, wordt nog wel gerookt,Beeld Rink Hof

Stations volledig rookvrij

Over twee jaar moet roken op het station helemaal verleden tijd zijn. ProRail wil daarin ‘zelf het voortouw’ nemen, zegt woordvoerder Jaap Eikelboom in De Telegraaf. De spoorbeheerder, samen met de NS eigenaar van 400 treinstations, krijgt veel klachten van reizigers die zich storen aan het roken bij de rookpalen.

“Met het instellen van het rookverbod komen we tegemoet aan de wens van een sterk groeiend deel van de reizigers,” aldus Eikelboom. “Iedereen moet op het station kunnen verblijven zonder in de rook van een ander te hoeven staan. Wij willen niet afwachten tot het kabinet in het kader van het Nationaal Preventieakkoord voor een gezonder Nederland zo’n totaalverbod landelijk gaat instellen.”

In een bericht op de ProRail-website stelt de spoorbeheerder dat uit onderzoek is gebleken dat het draagvlak voor het instellen van rookvrije perrons in tien jaar is toegenomen.

Sinds 2004 geldt een rookverbod in de trein en op stations. Dit geldt voor stationshallen, trappen, liften en tunnels. Om rokers tegemoet te komen zijn op onoverdekte plekken op de perrons nu nog rookzones ingesteld.

Meer over