Achtergrond

Stadsherstel heeft twee bijzondere, nieuwe panden in handen

Stadsherstel heeft twee iconische panden vergaard: de Muiderpoort en het Betty Asfalt Complex. Gebouwen waarin grote delen van de geschiedenis van Amsterdam samenkomen.

Marcel Wiegman
Muiderpoort Beeld Jakob Van Vliet
MuiderpoortBeeld Jakob Van Vliet

Stadsherstel Amsterdam, nu al bezitter van zeshonderd historische gebouwen in de regio, heeft weer twee panden in bezit gekregen: de Muiderpoort en het Betty Asfalt Complex op de Nieuwezijds Voorburgwal. Beide waren in het bezit van de gemeente, maar die wil van het vastgoed af. Stadsherstel zal nu zorgen voor het onderhoud.

Het zijn bijzondere bouwwerken. De Muiderpoort aan de Sarphatistraat in Oost werd in 1770 gebouwd met, volgens kenners, spectaculair gemetseld bakstenen kruisgewelf. Samen met de Haarlemmerpoort de enige poort die is ontsnapt aan de sloopwoede die in de negentiende eeuw een einde maakte aan de stadsmuur rond Amsterdam met zijn acht toegangspoorten.

De plek ook waar op 9 oktober 1811 keizer Napoleon de stad binnenreed, in een koets getrokken door acht paarden. Een jaar slechts nadat de keizer aller Fransen het koninkrijk Holland had ingelijfd. Aan de buitenkant van de Muiderpoort is het nieuwe Amsterdamse stadswapen te zien, met de drie Andreaskruizen, aan de binnenkant het oude stadswapen met koggeschip.

Verkeer rijdt er allang niet meer onder de poort, sinds in 1903 een nieuwe brug over de singel naast het gebouw werd aangelegd om de groeiende verkeersstroom het hoofd te kunnen bieden. Van 1914 tot 1924 fungeerde de poort als politiebureau, in 1963 werd het Internationale Belasting Documentatie Bureau er geopend. Tegenwoordig doet het pand dienst als kantoor van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Het Betty Asfalt Complex op Nieuwezijds Voorburgwal 282. Beeld Stadsherstel
Het Betty Asfalt Complex op Nieuwezijds Voorburgwal 282.Beeld Stadsherstel

Betty Asfalt Complex

Misschien minder in het oog springend, maar zeker zo bijzonder is rijksmonument dat Stadsherstel in handen kreeg op de Nieuwezijds Voorburgwal 282, dat nu vooral bekend staat als het Betty Asfalt Complex, het kleine theater van Paul Haenen (Margreet Dolman), maar in de achttiende eeuw dienst deed als burgemeesterswoning.

Hendrick Bicker (1682-1738), telg van het beroemde Amsterdamse regentengeslacht, gaf opdracht tot de bouw. Het pand dateert uit ongeveer 1725 is is gebouwd als twee huizen met elk een eigen ingang. Het zuidelijk deel van het gebouw heette ‘Het Regte Cromhout’, het noordelijk deel ‘De Parcen’. Gevel, stoep, gang en deur zijn allemaal vormgegeven in de stijl van Lodewijk XIV.

Tot 1835 was het pand in handen van de familie Bicker. In 1910 werd het woonhuis een school: de Prinsenschool, waar onder meer de beroemde choreograaf Hans van Maanen leerling was. In 1963 bouwde architect Herman P.C. Haan uit Rotterdam voor cabaretier Sieto Hoving enkele lokalen om tot theater Tingel Tangel. In 1989 werd dat overgenomen door Paul Haenen en omgedoopt tot Betty Asfalt Complex.

Overigens is Nieuwezijds Voorburgwal 282 niet het eerste pand van de familie Bicker dat in bezit kwam van Stadsherstel. Eerder gebeurde dat al met de Lange Niezel 22, in 1578 eigendom van burgemeester Gerrit Bicker.

Meer over