Update

Spoorstakingen voorlopig van de baan vanwege akkoord over cao

De spoorstakingen zijn voorlopig van de baan: onderhandelingen tussen vakbond FNV en ProRail hebben resultaat opgeleverd. Woensdag reden er tussen 06.00 en 08.00 uur geen treinen vanwege acties van de vakbond.

Het Parool
Ook rond Utrecht rijden woensdag twee uur lang geen treinen. Beeld ANP
Ook rond Utrecht rijden woensdag twee uur lang geen treinen.Beeld ANP

FNV liet woensdagmiddag weten in een verklaring dat meer acties vooralsnog uitblijven. De vakbond en ProRail zijn nog bezig om de laatste details van het cao-akkoord uit te werken. Het lijkt er vooralsnog op dat de FNV met haar actie van woensdagochtend succes heeft geboekt. “Het woord is nu aan de leden. Als die het akkoord goedkeuren, is er een nieuwe cao en zijn acties helemaal van de baan,” zei vakbondsbestuurder Michel Boer.

Geen treinen

Vanwege de actie van woensdagochtend, uitgevoerd door leden van FNV Spoor op verkeersleidingsposten van ProRail, reden er tussen 06.00 en 08.00 uur geen treinen in de regio Amsterdam. Ook in de regio’s Utrecht en Alkmaar stonden de treinen twee uur lang stil. De vakbond had acties aangekondigd voor woensdag tot en met zaterdag op verschillende plekken in het land.

Aanleiding was de vastgelopen cao-onderhandelingen van het spoorpersoneel. ProRail verwierp na maanden van onderhandelen een ultimatum van FNV. Er was onder meer onenigheid over de looptijd van de cao en het percentage loonsverhoging. Dat lijkt nu veranderd te zijn.

Donderdag zouden er acties volgen in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal, en vrijdag in de regio’s Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen. Voor zaterdag had FNV een landelijke 24-uursstaking gepland, vanaf 05.00 uur. Die acties gaan nu niet door.

Overlast

‘Iedereen weet en begrijpt dat dit heel stevig en ingrijpend is,’ schreef vakbondsbestuurder Boer op de website van FNV. ‘En we hopen dan ook dat het niet nodig zal zijn om dit hele schema te doorlopen. Of nog erger, een tweede ronde van acties te moeten organiseren. Dat ligt echter in de handen van ProRail.’

De NS liet dinsdag weten de overlast voor reizigers te betreuren. Het vervoersbedrijf zei maatregelen te nemen om in de betreffende regio’s de dienstregeling na de acties zo snel mogelijk op te starten. In de overige regio’s startten de treinen woensdagochtend zo veel mogelijk volgens de normale dienstregeling.

Meer over