Slagwerker ontvangt Nederlandse Muziekprijs

Slagwerker Dominique Vleeshouwers krijgt zaterdagavond in Amsterdam de Nederlandse Muziekprijs toegekend, een belangrijke onderscheiding voor jonge getalenteerde musici van het Fonds Podiumkunsten. Het is voor het eerst dat een slagwerker de prijs in de wacht sleept.

ANP
Dominique Vleeshouwers. Beeld Friso Keuris
Dominique Vleeshouwers.Beeld Friso Keuris

Vleeshouwers krijgt de prijs uit handen van minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur. Het is een beeldje gemaakt door Jeroen Henneman en is feitelijk de bekroning van een speciaal ontwikkelingstraject. De winnaar werd daarvoor geselecteerd en blijkt uiteindelijk aan alle eisen en verwachtingen te hebben voldaan.

“Hij is het ene moment een briljant virtuoos met een sterk gevoel voor theatraliteit, en daarna net zo makkelijk een zeer ingetogen vertolker, in staat om een intense en intieme sfeer te creëren,” zegt de jury. Vleeshouwers schuwt ook geen enkel genre en hij bruist altijd van nieuwe ideeën en plannen, aldus het gezelschap.

De laureaat soleerde onder meer met ensemble Asko | Schönberg, Orquesta Filharmonica de la Unam (Mexico), Tokyo Sinfonietta (Japan) en Ural Philharmonic Orchestra (Rusland). Met dj Patrice Baumel trad hij op tijdens het Amsterdam Dance Event 2013.

Meer over