Sinterklaas’ Amerigo overleden: ‘Het was een uitzonderlijk paard’

Het paard Mentor, jarenlang te zien als Sinterklaas’ Amerigo bij de landelijke intocht, is op 27-jarige leeftijd overleden. Ook in Amsterdam schitterde hij als het paard van Sinterklaas.

Mairin van der Beek
Op de rug van Amerigo werd Sinterklaas jaar na jaar onthaald in Amsterdam. Beeld ANP
Op de rug van Amerigo werd Sinterklaas jaar na jaar onthaald in Amsterdam.Beeld ANP

Het doet Arjen de Jong, eigenaar van Hippisch Centrum Muiderberg, verdriet. Volgens hem was Mentor een heel bijzonder paard. “Je kon op hem vertrouwen. Met hem werken ging altijd vanzelf.”

Mentor deed mee aan vele landelijke sinterklaasintochten, waaronder die in Amsterdam, en was daarnaast te zien in het Sinterklaasjournaal. Verder had de schimmel een carrière als filmster. Het dier was onder meer te bewonderen in de bioscoopfilms De Club van Sinterklaas, Sinterklaas en het Gouden Hoefijzer en het historische epos Redbad. Ook speelde het paard in een aantal reclames en verscheen het in zalen als Ahoy.

“Hoe hij zich daar gedroeg was enorm indrukwekkend,” vertelt De Jong. “Zo kalm blijven en dat voor tienduizenden gillende kinderen. Het was echt zijn ding. Het maakte hem een uitzonderlijk paard.”

Groot verlies

Mentor ging drie jaar geleden met pensioen, vertelt De Jong. De afgelopen jaren werd er in de manege nog wel eens met hem gelest en ‘gaf hij velen het vertrouwen met paardrijden’. Verder had hij de luxe om de hele dag vrij over het terrein te mogen lopen om ‘s avonds zelf weer zijn stal in te duiken. “Het was een heel grappig paard dat zichzelf goed wist te vermaken.”

Toch was zelfs zo’n zoet paard als Mentor soms ook stout. “We hebben weleens klachten gehad dat ‘ie kasten opentrok om wortelen uit de kast te trekken.”

De afgelopen tijd kampte Mentor met te veel kleine complicaties. Dus bracht De Jong hem naar de dierenkliniek waar de deskundigen hem adviseerden het paard in te laten slapen. “Zijn lijf was op; het was niet eerlijk om hem door te laten leven.” De manege ervaart het als een groot verlies. “Je maakt ze niet vaak zo mee.”

In 2019 werd Mentor als paard van Sinterklaas vervangen door Ozosnel. Die deed al een intocht in Weesp.

Mentor 'was een heel grappig paard dat zichzelf goed wist te vermaken'. Beeld Arjen de Jong
Mentor 'was een heel grappig paard dat zichzelf goed wist te vermaken'.Beeld Arjen de Jong
Meer over