Nieuws

Sfeer na opbreken ‘Walk of Freedom’ tegen coronaregels gemoedelijk

Met een ‘Walk of Freedom’ door het centrum protesteerden tegenstanders van de coronamaatregelen en -vaccinaties zondag opnieuw in Amsterdam. De demonstratie is inmiddels opgebroken.

Laura Obdeijn
De mars tegen coronamaatregelen begint op de Dam. Beeld Laura Obdeijn
De mars tegen coronamaatregelen begint op de Dam.Beeld Laura Obdeijn

De groep van honderden mensen verzamelt zich om 12.00 uur op de Dam. Demonstranten hebben gele paraplu’s bij zich met teksten als ‘vrijheid’, ‘liefde’ en ‘hoop’. Op protestborden staan teksten als ‘leven in vrijheid’, ‘geen prikdictatuur’ en ‘medical apartheid’. De politie kijkt van een afstandje toe.

Als de stoet gaat lopen zingen aanwezigen ‘You’ll never walk alone,’ en wordt het inmiddels bekende ‘liefde, vrijheid, geen dictatuur’ en ‘sluit je aan!’ geroepen. Op het Rokin heeft een toerist uit Dublin dit laatste inderdaad gedaan. Hij is volledig gevaccineerd en heeft wat tijd te doden terwijl hij wacht op een vriend. Hij is het er niet mee eens dat iedereen zo dicht op elkaar loopt, maar vechten voor je rechten kan hij wel waarderen.

Rijksmuseum

Een vrouw uit Den Haag vindt de maatregelen disproportioneel, vertelt ze als de groep de Utrechtsestraat bereikt. “Het is normaal om te leven met een virus.” Ze heeft al vaak gedemonstreerd. “Helaas nog niet in het begin. Maar op een gegeven moment dacht ik: ik moet niet alleen maar wat vinden, ik moet ook wat doen. Daarom ben ik er ook vandaag. Om te laten zien wat het volk wil.”

Bij het Rijksmuseum ontstaat een chaotisch momentje: een deel van de groep gaat onder het Rijksmuseum door - richting het Museumplein, waar het wekelijkse ‘koffiedrinken’ ooit begon - en een ander deel zet voort richting het Leidseplein. Organisatoren manen de betogers richting het Leidseplein, demonstreren op het Museumplein is niet de bedoeling.

Een paar demonstranten wijzen naar het doek op het Rijksmuseum dat de tentoonstelling over de slavernij aankondigt, en noemen het ‘typisch’ dat ze juist hier langslopen.

Inmiddels aangekomen bij de Munt en op weg naar de Stopera, loopt een vrouw die zegt mee te doen voor haar kinderen. “Ze mogen helemaal niets meer. Zielig.”

Middelvinger

De stoet heeft een hoop bekijks, maar niet iedereen zit erop te wachten. Bij het Waterlooplein hangt iemand uit het raam die zijn middelvinger opsteekt, waarna hij met zijn hand draaiend voor zijn gezicht het ‘je bent gek’-gebaar maakt.

Rond 15.00 uur is een groot deel van de demonstranten vertrokken; de vergunning voor het protest liep dan ook om dat tijdstip af. De sfeer blijft gemoedelijk: ook de laatste groep aanwezigen belooft de politie te vertrekken.

Vorige week zondag werd een coronamars georganiseerd door Nieuw-West. Daar kwamen duizenden demonstranten op af. Daarvoor werd al vele malen ‘koffie gedronken’ op het Museumplein.

Betogers hebben spandoeken en protestborden bij zich. Beeld Laura Obdeijn
Betogers hebben spandoeken en protestborden bij zich.Beeld Laura Obdeijn
Meer over