Sekswerkers en exploitanten willen niet langer wachten

Sekswerkers en raamexploitanten willen maandag weer aan de slag. Door de coronamaatregelen mogen ze pas op 1 september beginnen en dat is veel te laat, vinden ze. De financiële nood op de Wallen is te hoog.

Michiel Couzy
null Beeld ANP
Beeld ANP

Overal hangen ze, op de Wallen: posters die gelijke behandeling van sekswerkers in coronatijd eisen. ‘Nu sta ik bij de voedselbank,’ valt te lezen. Of: ‘Rutte III jaagt ons de dood in’, ‘Sekswerk betaalde mijn huur’. Vrijdagavond gaan alle rode lichten weer aan en de gordijnen open. Hiermee proberen sekswerkers en raamexploitanten aandacht te vragen voor de grote problemen waarin ze verkeren.

Door corona ligt sekswerk al maanden stil en als het aan het kabinet ligt, duurt het zeker tot 1 september voordat het weer is toegestaan. “Wij vallen overal buiten,” zegt Leon de Weerd namens de raamexploitanten in het Singelgebied. “De problemen zijn enorm,” vult Jan Broers aan, die de raamexploitanten op de Wallen vertegenwoordigt.

Op straat

Sekswerkers en dus ook de verhuurders van de ramen verdienen momenteel helemaal niks. De hulppakketten van het kabinet zijn veelal onbereikbaar. Een ruime meerderheid ontvangt dan ook geen overheidssteun, blijkt uit onderzoek van Kennisnetwerk Sekswerkexpertise.

Een aantal sekswerkers heeft een beroep gedaan op de regeling zoor zelfstandige ondernemers. En als ze daar al voor in aanmerking komen, dan is die niet toereikend. “Veel sekswerkers hebben een hoge huur,” zegt De Weerd. “Normaal gesproken verdienen ze genoeg om die te kunnen betalen, maar nu komen ze op straat te staan.”

Ook de exploitanten ondervinden moeilijkheden bij de aanvraag van financiële steun. “Wij worden buitengesloten,” aldus De Weerd. Ondertussen zijn de terrassen weer open, kunnen kappers weer aan de slag en ook andere contactberoepen zijn toegestaan sinds de verlichting van de coronamaatregelen.

Sekswerkers en exploitanten vinden dat zij ook weer aan de slag kunnen en willen maandag beginnen. SekswerkExpertise heeft een protocol ontwikkeld voor coronavrij sekswerk, gebaseerd op bestaande regels die andere contactberoepen in acht nemen. Denk aan een gezondheidscontrole voor klanten en sekswerkers, richtlijnen voor hygiëne. “Sekswerkers zijn gewend om te denken aan hygiëne en veiligheid,” aldus Broers. “Als straks honderd mensen bijeenkomen in een kleine ruimte, waarom moeten wij dan dicht blijven?”

Hoge nood

Op dit moment zijn de Amsterdamse Wallen volledig uitgestorven. Sekswerkers zitten thuis of zijn terug naar hun land van herkomst, toeristen blijven weg. De exploitanten verwachten dat de klanten vanzelf terugkomen als sekswerk is toegestaan, zeker als komende zomer weer toeristen naar de stad zullen komen. Ze denken niet dat klanten terughoudend zullen zijn door corona. “Nu werken dames al thuis of in een hotel,” aldus Broers. “De nood om een wip te maken is nu eenmaal hoog en gaat niet zomaar weg.”

Meer over