Nieuws

Schoolbesturen Zuidoost gaan verder onder de naam Zonova

Samen staan we sterker luidt het mantra van de twee schoolbesturen uit Zuidoost die dit jaar gefuseerd zijn. Donderdagavond onthulde burgemeester Halsema de nieuwe naam.

Raounak Khaddari
- Beeld ANP
-Beeld ANP

Stichting Sirius en Stichting Bijzonderwijs gaan voortaan als een schoolbestuur verder onder de naam Zonova. “Een speelse samenvoeging van ‘zo’, dat staat voor Zuidoost en ‘nova’, dat behalve een ster voorstelt die plots helderder wordt ook ‘nieuw’ betekent,” zegt bestuurder Harry Dobbelaar.

Want dat moet het worden, als het aan het bestuur ligt: een nieuw en vooral positief, begin voor alle basisschoolkinderen in Zuidoost. De twintig scholen die voortaan onder stichting Zonova vallen, vangen de hardste klappen op als het neerkomt op het lerarentekort.

Amsterdamse basisscholen komen 384 docenten tekort, blijkt uit de laatste telling van november. Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) noemde de situatie al eerder een onderwijscrisis.

En juist de scholen met de meeste achterstandsleerlingen en armoedeproblemen worden door het hardnekkige tekort het hardst getroffen; in Nieuw-West, Noord en Zuidoost zijn de lerarentekorten drie keer zo groot als elders.

Probleem tackelen

Vorig jaar moest de 16de Montessori in Zuidoost - voorheen onderdeel van Stichting Sirius - zelfs sluiten omdat er te weinig leraren waren. Op de basisschool in Gaasperdam kon de kwaliteit van het onderwijs niet meer gegarandeerd worden.”

Dobbelaar, die eerder bestuurder van Stichting Bijzonderwijs was, hoopt dat probleem te tackelen met de fusie.

“We zijn nu een grotere organisatie, met meer mogelijkheden en mankracht. En de concurrentie tussen scholen valt hierdoor grotendeels weg. We kunnen samenwerken en een team vormen in Zuidoost met hetzelfde doel: de circa 5100 leerlingen van goed onderwijs voorzien.”

Wat er precies gaat veranderen in de organisatie, is nog niet bekend.

Dobbelaar: “De problemen zijn natuurlijk niet plots opgelost. We hebben nog steeds een lerarentekort en er staan ook voor onze klassen nog onbevoegde docenten. Het komende half jaar gaan we ons buigen over een nieuwe gezamenlijke koers.”

Links: Harry Dobbelaar.  Beeld Hans van der Beek
Links: Harry Dobbelaar.Beeld Hans van der Beek
Meer over