Saïd Razzouki, vermeende rechterhand Taghi, opgepakt in Colombia

De lang voortvluchtige Saïd Razzouki (47) is vandaag opgepakt in de Colombiaanse stad Medellin. De van vele liquidatieopdrachten verdachte Razzouki was jaren onvindbaar, net zoals de in december gearresteerde Ridouan Taghi.

Paul Vugts
Saïd Razzouki. Beeld Politie
Saïd Razzouki.Beeld Politie

Evenals Taghi zal hij zo snel mogelijk naar Nederland worden overgebracht. Hij zal vrijwel zeker in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught worden geplaatst, de zwaarst beveiligde penitentiaire inrichting van het land.

Een fors team van de landelijke recherche werkte intensief samen met de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en de Federal Bureau of Investigation (FBI), plus de Colombiaanse autoriteiten.

De officiële identificatie van Razzouki is vrijdagmiddag nog gaande, maar de Landelijke Eenheid van de politie verwacht snel officieel te kunnen bevestigen dat ’s lands meest gezochte crimineel is gepakt.

Onder welke omstandigheden Razzouki is aangetroffen, was vrijdagmiddag nog niet duidelijk.

Hij had in Nederland nog geen advocaat omdat hij zich tot nu toe niet liet vertegenwoordigen in het grote liquidatieproces Marengo waarin hij samen met Taghi hoofdverdachte is.

Saïd Razzouki wordt verdacht van onder meer het, samen met Taghi, aansturen van vele liquidaties. Hij is in het proces Marengo formeel aangeklaagd voor het leiden van eenm criminele organisatie met onderwereldmoorden als oogmerk, en bijvoorbeeld het aansturen van de liquidatie van de Utrechtse Montenegrijn Ranko Scekic op 22 juni 2016 in Utrecht en de moord op misdaadblogger Martin Kok, op 8 december 2016 in Laren.

Ook zou hij de poging hebben aangestuurd Kok met een zware bom onder zijn auto op te blazen op 2 juli 2016, bij restaurant Klein Kalfje aan de Amstel, in Amstelveen. In de weken nadat die bom was ontdekt en de aanslag was verijdeld, zouden Saïd Razzouki en zijn jongere broer Mohamed (38) weer aan kroongetuige Nabil B. om semtex hebben gevraagd, zo heeft die de recherche verteld. Saïd Razzouki zou een semtexbom van afstand met een telefoon tot ontploffing willen laten brengen.

Razzouki zou het moordplan hebben aangestuurd voor Khalid ‘Imo’ H. in januari 2017 in Utrecht-Overvecht.

Op 12 januari werd Hakim Changachi daar door een blunder doodgeschoten, omdat hij voor ‘Imo’ werd aangezien, die in dezelfde flat woonde. Twee dagen later zag doelwit Khalid H. verdachte mannen in een auto bij de flat. Hij belde de politie, waarna die na een wilde achtervolging enkele Amsterdammers kon arresteren die zwaarbewapend op weg moeten zijn geweest om H. alsnog te liquideren.

Voor die laatste twee zaken, in Overvecht, zijn Amsterdamse uitvoerders veroordeeld tot zware celstraffen, oplopend tot 26 jaar.

Saïd Razzouki moet levenslang vrezen. Het op het oog overweldigende bewijs komt vooral uit versleutelde maar onthulde PGP-emails (Pretty Good Privacy), waarin zeer openlijk over onderwereldmoorden wordt ‘gesproken’, plus de verklaringen van kroongetuige Nabil B.

Op 27 en 28 februari en 6 maart zijn weer inleidende zittingen in Marengo. Op die zitting in maart zal Ridouan Taghi waarschijnlijk voor het eerst in het openbaar verschijnen. Of Saïd Razzouki dan al zal zijn overgeleverd, is de vraag.

Meer over