Nieuws

Safety first? Schuilkelder in West te koop voor 1,1 miljoen euro

Op de Postjeskade in De Baarsjes staat een voormalige schuilkelder te koop. 1,1 miljoen euro voor een ‘bunker’ van 40 vierkante meter lijkt misschien wat veel, maar volgens makelaar IJisberg Real Estate kun je er een huis bovenop bouwen.

Jesper Roele
De schuilkelder werd in 1986 gebouwd. Beeld Horesa/IJisberg Real Estate
De schuilkelder werd in 1986 gebouwd.Beeld Horesa/IJisberg Real Estate

De bunker – op een steenworp afstand van het Rembrandtpark – werd in 1986 aan het eind van de Koude Oorlog gebouwd. In de jaren zeventig en tachtig werden in Amsterdam meerdere schuilkelders aangelegd vanwege de nucleaire dreiging die ontstond door de wapenwedloop tussen het Westen en de toenmalige Sovjet-Unie. Tot op de dag van vandaag bestaan veel van die schuilkelders nog, maar het grootste gedeelte is eigendom van de gemeente. De kelder aan de Postjeskade is een van de weinige in particulier bezit.

Op de afbeeldingen die makelaar IJisberg Real Estate en vastgoedplatform Horesa hebben gedeeld, is goed te zien dat het om een schuilkelder gaat: dikke muren, zware metalen deuren. Enig comfort hoef je niet te verwachten, bij aankoop wordt de bunker leeg opgeleverd. Voor een woning ziet het er niet erg uitnodigend uit, je zal er zelf een knus plekje van moeten maken. Volgens de makelaar is de bunker ook uitermate geschikt om tot muziekstudio om te bouwen. Buren zullen in niet snel klagen over geluidsoverlast.

Atoombom

Toegang tot de bunker krijg je via een huisje boven de grond. Van daaruit kun je afdalen tot onder de grond, waar je dus gevrijwaard zou moeten zijn van de schade die een atoombom kan aanrichten.

Bij de aankoop van de bunker word je ook eigenaar van het perceel erboven van 76 vierkante meter. Volgens de makelaar is er de mogelijkheid tot een ‘bestemmingswijziging naar wonen’ voor deze grond en zou je bovenop de bunker een huis kunnen bouwen.

Meer over