Rutte opent tentoonstelling Verzetsmuseum over Februaristakers

Live kon niet, maar een videoboodschap wel. Zo opende demissionair premier Mark Rutte woensdagmiddag de tentoonstelling ‘Wees Moedig!’ in Het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Het Parool
null Beeld Verzetsmuseum
Beeld Verzetsmuseum

De expositie vertelt het verhaal van drie Amsterdammers die een actieve rol speelden in de Februaristaking, het grootschalige verzet tegen de Jodenvervolging van nu precies tachtig jaar geleden. De drie Amsterdammers Willem Kraan, Coba Veltman en Joop IJsberg waren mede-initiatiefnemers en werden met buitensporig geweld gestraft.

Bedreigd

Rutte noemde de Februaristaking een gebeurtenis die ons tot op de dag van vandaag eraan herinnert dat waarden als vrijheid, gelijkheid en rechtszekerheid kwetsbaar zijn. “Dat ze bedreigd kunnen worden en met voeten getreden,” aldus Rutte. “En dan komt het erop aan: wat zouden wij hebben gedaan? Wat zouden wij doen? En, hoe moedig zouden we zijn?”

Volgens Rutte resoneren de woorden van tachtig jaar geleden, ‘wees moedig!’, in het hier en nu. “De Februaristaking mag dan met grof geweld meedogenloos zijn neergeslagen, als wij de herinnering aan deze gebeurtenis levend houden, zijn de moed en de opoffering van de stakers van toen niet tevergeefs geweest.”

Virtuele tour

In de tentoonstelling wordt het verhaal van Willem Kraan, Coba Veltman en Joop IJsberg verteld aan de hand van historische foto’s, objecten, originele brieven en documenten. Bezoekers kunnen virtueel door de 3D-tentoonstelling ‘lopen’, onderdelen aanklikken en de verhalen ontdekken via tekst of audio- en videofragmenten.

De Februaristaking op 25 en 26 februari 1941 begon in Amsterdam en breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum en de stad Utrecht. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. Donderdag wordt de staking herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.

Luister de podcast Wees moedig! - een samenwerking tussen Het Parool en het Verzetsmuseum:

Meer over