RIVM ziet stijging coronagevallen als voorbode nieuwe golf

De stijging van het aantal positieve coronatests is waarschijnlijk het begin van een nieuwe coronagolf. Dat verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut weet nog niet hoever het aantal besmettingen kan oplopen en wanneer de piek wordt bereikt.

Het Parool
Er wordt een nieuwe golf aan besmettingen verwacht. Beeld ANP / Ingrid de Groot
Er wordt een nieuwe golf aan besmettingen verwacht.Beeld ANP / Ingrid de Groot

“We weten ook niet wat het betekent voor de ziekenhuisopnames, dat is heel onzeker. Maar als het aantal besmettingen verder stijgt, zal ook het aantal opnames stijgen,” zegt een woordvoerder.

Het RIVM kreeg in de afgelopen week 15.526 meldingen van positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal in zeven weken tijd. Vergeleken met vorige week steeg het aantal coronagevallen met 64 procent. In vergelijking met de week daarvoor is het aantal positieve tests meer dan verdubbeld.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2887 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste dagcijfer in bijna twee maanden.

De stijging komt mogelijk door de opmars van twee nieuwe versies van de omikronvariant van het coronavirus. Volgens het RIVM ‘winnen die steeds meer terrein in Nederland’. Het instituut houdt de ontwikkeling van de pandemie in de gaten door het aantal virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Die aantallen stijgen sinds twee weken.

Het RIVM heeft ook een site, Infectieradar, waar gebruikers hun klachten en hun zelftests bijhouden. Ook daar is een toename te zien.

Meeste besmettingen in Amsterdam

De stijging is te zien in alle leeftijdsgroepen. In de regio’s Amsterdam-Amstelland, Utrecht en Hollands Midden worden naar verhouding meer besmettingen vastgesteld.

Mensen hoeven niet per se meer naar een teststraat te gaan om de bevestiging te krijgen dat ze besmet zijn geraakt. Een thuistest is op zich voldoende. Wie dat wil, mag wel langs de GGD gaan voor een test, en steeds meer mensen doen dat.

De GGD’en hebben afgelopen week ruim 18.000 coronatesten uitgevoerd, het hoogste aantal in twee maanden tijd. Onder die testen zijn ook steeds meer besmettingen: vorige week bleken twee op de drie geteste mensen daadwerkelijk het coronavirus onder de leden te hebben. Dat is het hoogste percentage sinds eind maart.

Toename ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames neemt ook toe. In de afgelopen week zijn iets meer dan 200 mensen vanwege hun coronabesmetting in een ziekenhuis opgenomen, het hoogste aantal in vijf weken tijd. Het is bijna 17 procent meer dan de week ervoor. Het RIVM noemt die stijging beperkt en zegt dat in verpleeghuizen ook nog geen snelle toename van het aantal besmettingen te zien is.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2887 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 21 april, bijna twee maanden geleden. Amsterdam heeft de meeste positieve tests (189), gevolgd door Den Haag (113), Utrecht (109), Rotterdam (105) en Almere (58).

Meer over