Rijksmuseum en ITA heropenen op 1 juni

Het Rijksmuseum en het Internationaal Theater Amsterdam openen per 1 juni weer de deuren. Niet zoals je het gewend bent, met volle zalen en drukbezochte tentoonstellingen, maar volgens de regels van de 1,5 metersamenleving.

Het Parool
Het is al wekenlang stil op het Museumplein.  Beeld ANP
Het is al wekenlang stil op het Museumplein.Beeld ANP

De opening van het ITA wordt gevierd met een première: Hans Kesting speelt Wie heeft mijn vader vermoord van Édouard Louis. Tijdens de première en de voorstellingen in juni worden maximaal 30 mensen in de schouwburg toegelaten, inclusief personeel. Als het aantal besmettingen niet te veel stijgt, verruimt het ITA het aantal bezoekers vanaf 1 juli naar honderd man.

Wie heeft mijn vader vermoord zou op 1 april 2020 in wereldpremière gaan in het Antwerpse kunstencentrum deSingel en daarna doorreizen naar Amsterdam. De voorstelling is de weken na de première ook nog in de schouwburg te zien. De kaartverkoop start eind mei.

Dagelijks open

In het Rijksmuseum staat na de heropening de veiligheid van bezoekers en medewerkers voorop. Bezoekers kunnen alleen online een kaartje kopen, met een specifiek tijdsslot, dat geldt ook voor museumkaarthouders en ‘Rijksvrienden’.

Zo wordt het aantal bezoekers dat tegelijk in het museum aanwezig is gereguleerd. Het museum begint begint met het gedoseerd toelaten van 2000 mensen per dag. Normaal gesproken ontvangt het Rijksmuseum ongeveer 10.000 bezoekers per dag. Ook worden extra hygiënemaatregelen getroffen.

De tentoonstelling Caravaggio-Bernini. Barok in Rome die op 14 februari opende, is nog te zien tot en met 7 juni.

Meer over