Ridouan Taghi na aanhouding van zijn advocaat Youssef onterecht in beperkingen

Er zijn ten onrechte beperkingen opgelegd aan Ridouan Taghi nadat zijn advocaat en neef Youssef Taghi aangehouden werd. De maatregel had volgens de rechtbank in Amsterdam geen wettelijke grondslag, omdat bij uitreiking van het bevel niet werd medegedeeld waarvan hij werd verdacht.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Die inperking kreeg de vermeend topcrimineel opgelegd op 8 oktober − dezelfde dag dat zijn advocaat Youssef Taghi werd opgepakt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij bij Taghi op bezoek was. Youssef Taghi zou onder meer betrokken zijn geweest bij plannen voor een gewelddadige uitbraak of bevrijding van Taghi uit de EBI. Justitie beschuldigt hem er ook van dat hij tot de veronderstelde misdaadorganisatie van Taghi heeft behoord.

Geen televisie of internet

Door de beperkingen mocht Taghi twee weken lang met niemand anders contact hebben dan met zijn advocaat Inez Weski. Zijn andere advocaten kon hij niet zien. Ook mocht hij geen gebruik maken van internet of televisie.

Maar tijdens de uitreiking van het bevel is niet meegedeeld waarvan hij werd verdacht. Hij is in het onderzoek naar zijn neef niet aangehouden. Dat is volgens de rechtbank wel vereist bij verdachten die geen contact met de buitenwereld mogen hebben.

Van zo’n eis kan alleen worden afgeweken in geval van een acute noodzaak. Daar is geen sprake van: het Openbaar Ministerie heeft de aanhouding van de advocaat immers grondig voorbereid, oordeelde de rechtbank.

Luister hier naar onze Taghi Podcast

Meer over