Restauratie Centrale Markthal in West begonnen: ‘Dit wordt meer dan een horecapaleis’

De Centrale Markthal aan de Jan van Galenstraat in West is nu nog een gesloten bastion, maar dat gaat veranderen. Vrijdag werd begonnen met de verbouwing van het rijksmonument. ‘Het wordt geen nieuwe Foodhallen.’

Verena Verhoeven
Vrijdag werd begonnen met de verbouwing van de Centrale Markthal in West. Beeld Jan van Dalen
Vrijdag werd begonnen met de verbouwing van de Centrale Markthal in West.Beeld Jan van Dalen

Non-profitorganisatie Boei, eigenaar van de hal sinds 2016, kreeg subsidie voor de restauratie en voor de verbetering van de toegankelijkheid en de verduurzaming. Zo komt op het dak 2500 vierkante meter aan zonnepanelen, die 400.000 kilowattuur aan stroom leveren.

Aan de binnenkant moet de Centrale Markthal een verzamelplek worden voor ‘culinair, creatief en circulair Amsterdam’. Volgens ontwikkelingsmanager Jeroen Ketting is er ruimte voor ‘restaurantjes’, maar hij benadrukt dat de Centrale Markthal geen nieuwe Foodhallen wordt. “Ook wordt het iets anders dan de markthal in Rotterdam. Daar ligt de nadruk op consumeren, dit wordt veel meer dan een horecapaleis.”

Voedsel

Ketting: “Er zal bijvoorbeeld ruimte zijn voor kantoren van lokale ondernemers, een kleinschalig hotel en onderwijs. Ik denk bijvoorbeeld aan een koksschool. Ook willen we mensen bij elkaar brengen die nadenken over voedseldistributie en duurzaamheid. We zien cultuur als voedsel voor de geest, dus er is zeker ook ruimte voor theater en film. Het wordt een mooie, bonte mix.”

Hoe de hal precies gevuld gaat worden, zal in de loop van de jaren blijken. Tijdens de restauratie kan de grote hal ingezet worden voor evenementen. Zo heeft Mister Kitchen, van de organisatoren van het populaire eetfestijn Rollende Keukens, plannen voor een evenement in het pand. “Ook lopen er gesprekken met dames uit de buurt die marktmaaltijden zullen koken voor lokale Amsterdammers. Zodra het coronavirus het toelaat, gaan we daarmee aan de slag.”

Historie

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) noemt de hal een bijzondere plek met een rijke historie. “Toch is de plek lange tijd voor Amsterdammers gesloten geweest. Ik ben blij dat de markthal na de restauratie voor alle Amsterdammers toegankelijk is en een verbindende schakel wordt tussen het Food Center aan de ene kant, en de nieuwe woningen in het Marktkwartier aan de andere kant.”

De Centrale Markthal begon in 1934 als groothandelsmarkt, de plek waar winkels en marktkooplieden hun waren haalden. In 1998 kreeg het terrein van 44 hectare een tweede leven als Food Center Amsterdam, maar sinds 2006 wordt de hal niet meer gebruikt. Een jaar later werd het een rijksmonument.

De Centrale Markthal. Beeld Jan van Dalen
De Centrale Markthal.Beeld Jan van Dalen
Meer over