Nieuws

Reizigers op Schiphol gepakt met valse coronatesten

Op Schiphol zijn negen mensen gearresteerd die met vervalste PCR-testen naar Marokko wilden reizen. De verdachten, twee vrouwen en zeven mannen tussen de 30 en 75 jaar, zijn aangehouden en zitten vast.

Josien Wolthuizen
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee, dat op Facebook een bericht plaatste over de aanhoudingen, kregen douanebeambten argwaan toen het negental bij de paspoortcontrole de testen overlegde.

Hoe de fraude precies werd ontdekt en hoe de Marechaussee de echtheid van de documenten controleert, wil de woordvoerder niet zeggen om andere vervalsers geen informatie te geven. “Er zijn dingen opgevallen bij collega’s waardoor ze het vermoeden kregen dat het verhaal niet klopte.”

Eerste aanhoudingen

Voor zover de woordvoerder kon achterhalen zijn dit in Nederland de eerste aanhoudingen vanwege het vervalsen van PCR-testen, die verplicht zijn voor reizen naar een aantal landen buiten de Schengen. Bij zowel KLM als Transavia zijn geen gevallen van fraude bekend.

Toch is het aannemelijk dat er vaker wordt gefraudeerd. Al in november schreef het AD over valse coronavrij-verklaringen die in omloop waren. Artsen wier naam werd misbruikt voor het vervalsen van testuitslagen maakten daarvan melding bij de politie.

Begin januari werd in Zwitserland een 17-jarig Nederlands meisje opgepakt dat positief was getest op corona. Met een nepcoronatest probeerde ze de opgelegde quarantaine te ontlopen en naar Nederland te reizen.

Groot probleem

Volgens Bilal Yakhlaf, eigenaar van commerciële teststraten in onder meer Amsterdam en Weesp waar reizigers de PCR-test kunnen doen, is het vervalsen van testuitslagen een groot probleem. Hij merkte dat oplichters de uitslagen van zijn teststraat met Photoshop bewerkten en via Snapchat te koop aanboden voor een paar tientjes.

Daarom zet Yakhlaf nu een QR-code met gegevens van de daadwerkelijk geteste persoon op het pdf-bestand met de testuitslag. Of vliegtuigmaatschappen en de Koninklijke Marechaussee daar ook al gebruik van maken bij de controle weet hij niet, maar hij hoopt het wel. “Het is bizar dat er met de tests wordt gefraudeerd. Je brengt mensen in gevaar.”

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Noord-Holland, dat de leiding heeft over het onderzoek naar de negen verdachten die donderdag zijn aangehouden, is het vervalsen van testuitslagen volgens het wetboek valsheid van geschrifte, een misdrijf waar maximaal zes jaar gevangenisstraf op staat.

Het is nog onduidelijk of het negental voor de rechter moet verschijnen of dat de straf op een andere manier wordt afgedaan.

Meer over