Nieuws

Rechter handhaaft loonbeslag ex-bestuurder Haga Lyceum

De aan de kant gezette directeur-bestuurder van het Cornelius Haga Lyceum, Soner Atasoy, heeft een kort geding verloren over het beslag op zijn salaris door het schoolbestuur.

Bas Soetenhorst
Het Cornelius Haga Lyceum.  Beeld Eva Plevier
Het Cornelius Haga Lyceum.Beeld Eva Plevier

Rechter Mirjam van Walraven stelt in het woensdag gewezen vonnis dat Atasoy in strijd met een eerdere gerechtelijke uitspraak handelt, doordat hij zich onvoldoende heeft ingespannen om het schoolbestuur toegang te geven tot bankrekeningen die hij als directeur-bestuurder beheerde. Zijn eis om 13.588,08 euro aan achterstallig salaris alsnog aan hem uit te keren, is daarom afgewezen. Hetzelfde geldt voor zijn eis voor een verbod op toekomstig loonbeslag.

Het is het zoveelste hoofdstuk in het juridisch gevecht tussen het bestuur van het Haga Lyceum en Atasoy, die de school in 2017 oprichtte. In het voorbije voorjaar werd hij na interne strubbelingen op staande voet ontslagen.

Bankpasjes

In juni was daar al een kort geding over dat Atasoy verloor. Hij werd gelast de schoolleiding per direct alle sleutels, bankpasjes en andere bescheiden van de school in te leveren, op straffe van een dwangsom van maximaal 50.000 euro. Volgens het bestuur heeft Atasoy daar onvoldoende aan meegewerkt en is daarom de voorbije vijf maanden salaris ingehouden.

Atasoy meende dat hij aan al zijn verplichtingen heeft voldaan, terwijl het schoolbestuur stelde lange tijd niet bij de twee bankrekeningen van de school te hebben gekund, omdat hij de zaak traineerde. De rechter onderschrijft de lezing van het bestuur.

Donderdag treffen beide partijen elkaar weer in de rechtbank Amsterdam. Deze procedure draait om Atasoys vertrek als directeur. In augustus bepaalde de rechtbank dat zijn ontslag onrechtmatig is en dat hij recht heeft op doorbetaling van zijn salaris. Maar vanwege de verstoorde werkrelatie en gebrek aan draagvlak hoeft de school hem niet toe te laten op de werkvloer. Atasoy wil dat via de rechter alsnog afdwingen.

Meer over