Rechter: Café in Hotel W blijft voor onbepaalde tijd gesloten

Het café Do Not Disturb in het souterrain van Hotel W in de Spuistraat mag voor onbepaalde tijd gesloten blijven. Dat oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam. Het café moest in juli per direct dicht na een beschieting.

Het Parool
Kogelgaten in de deur van Hotel W in de Spuistraat afgelopen juli.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Kogelgaten in de deur van Hotel W in de Spuistraat afgelopen juli.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

In juli werd het café op last van de burgemeester gesloten, nadat het pand werd beschoten met een volautomatisch vuurwapen. In de voordeur bleken meerdere kogelgaten te zitten.

Het was niet de eerste keer dat het pand in het nieuws kwam. Vorig jaar april ontplofte er een handgranaat bij club Mad Fox, die onderin het hotel gevestigd was, nadat er al meerdere keren melding was gemaakt van handgranaten.

Burgemeester Femke Halsema oordeelde dat de impact op de openbare orde en het veiligheidsgevoel dusdanig groot was, dat het pand onmiddellijk en voor onbepaalde tijd dicht moest.

Oneens

De uitbater van het café iss het daarmee oneens: het zou niet duidelijk zijn of het schietincident gericht was tegen haar café. Ook vindt zij dat het incident met de handgranaat losstaat van het schietincident.

Toch blijft het besluit van de burgemeester overeind. Volgens de voorzieningenrechter heeft Halsema goed onderbouwd waarom het openhouden van het pand een ernstig gevaar voor de openbare orde zou zijn.

Meer over