Nieuws

Rechter bepaalt: coronakorting op huur voor Hotel V

Het Amsterdamse Hotel V hoeft tot en met volgend jaar maar een deel van de huur te betalen. Dat heeft de rechter deze week beslist. Het is de tweede keer dat een rechter in een bodemprocedure een verhuurder dwingt de huur in coronatijd gedeeltelijk kwijt te schelden.

Herman Stil
Vrouwe Justitia. Beeld ANP
Vrouwe Justitia.Beeld ANP

De uitspraak is opvallend, omdat hotels tijdens lockdownperiodes niet verplicht de deuren hoefden te sluiten. Alleen hun bars en restaurants en tijdens de tweede lockdown ook de roomservice, moesten dicht.

De rechter stelt dat Hotel V niet alleen in coronajaar 2020 recht heeft op huurkorting, maar tot eind 2022. Tussen maart vorig jaar en juli dit jaar moet die korting 50 procent bedragen, na 1 juli geldt een huurvermindering van 40 procent en volgend jaar een korting van 30 procent.

Hotel V heeft diverse vestigingen in Amsterdam en huurt de panden met 48 hotelkamers en 6 appartementen van eigenaar IJboulevard Amsterdam Monumenten. Het bedrijf betaalt hier maandelijks bijna 50.000 euro voor.

Omzet gekelderd

Het hotel heeft altijd trouw huur betaald, maar in coronajaar 2020 kelderde de omzet met 75 procent doordat gasten wegbleven. Waren de kamers in 2019 91,5 procent van de tijd bezet vorig jaar was dat gemiddeld 29,5 procent. De kamerprijs ging van 120 naar 80 euro per nacht.

Desondanks wilde de vastgoedeigenaar uitbater Tom Espinosa niet tegemoetkomen met een huurverlaging. Die wordt nu door de rechter afgedwongen. Bovendien mag verhuurder IJboulevard geen boetes rekenen voor de betalingsachterstand die het hotel op dit moment heeft. Het hotel moet wel iedere maand inzage geven in de omzetcijfers.

Volgens de rechter betreffen de lockdowns en coronamaatregelen van de overheid een ‘uitzonderlijke situatie’, waardoor betalingsvoorwaarden in het huurcontract gewijzigd moeten worden. Daarnaast geldt de coronacrisis als een ‘gebrek’, waardoor het hotel niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Volgens IJboulevard is de coronacrisis geen onvoorziene omstandigheid. Bovendien zou het hotel niet genoeg hebben gedaan om de omzetdaling te voorkomen. IJboulevard wilde dat Hotel V gedwongen zou worden alsnog de oude huur te betalen als de omzet weer boven het niveau van 2019 uitkomt. De rechter heeft die eis afgewezen.

Gelijk verdeeld

Omdat zowel het hotel als de eigenaar geen schuld heeft aan de coronacrisis, moet de schade die door de crisis is ontstaan gelijkelijk over de twee worden verdeeld, vindt de rechter. Het hotel heeft bovendien voldoende gedaan om de schade zo veel mogelijk te beperken, door deels te sluiten en overheidssteun aan te vragen.

Eerder heeft de rechtbank in Den Haag een vergelijkbare uitspraak gedaan in een bodemprocedure die was aangespannen door een café. Op basis van die uitspraken kunnen andere commerciële huurders nu via de rechter een beroep doen op huurverlaging, als ze daarover nog geen afspraken hebben gemaakt met hun verhuurders.

Eerder dwong onder meer het Swissotel op het Damrak al een huurkorting af, maar daartegen loopt nog een beroep. Afgelopen week besloot de gemeente Amsterdam, mede vanwege het vonnis van de Haagse rechtbank , ook de commerciële huren voor gemeentevastgoed met de helft te verlagen in lockdownperiodes. Daarbuiten gaat de huur 20 procent omlaag.

Meer over