Rechtbank hoopt behandeling zaak-Taghi toch begin 2021 te beginnen

Na het opstappen van de onderzoeksrechter wil de rechtbank in de grote liquidatiezaak Marengo zelf de verhoren voortzetten van kroongetuige Nabil B., op openbare zittingen. De in elk geval 43 resterende andere getuigen moeten door een nieuwe rechter-commissaris worden verhoord, achter gesloten deuren.

Wouter Laumans en Paul Vugts
Een beveiligde auto komt woensdagochtend aan bij ‘de bunker’, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, voor het Marengo-proces.  Beeld ANP
Een beveiligde auto komt woensdagochtend aan bij ‘de bunker’, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, voor het Marengo-proces.Beeld ANP

Dat voorstel deden zowel de rechtbank als de officieren van justitie woensdagochtend in het megaproces tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten plus de kroongetuige, op alweer de dertiende inleidende zitting.

De zaak draait inmiddels om zes liquidaties, drie mislukte moordpogingen, vier voorbereidingen voor nooit uitgevoerde liquidaties, twee mislukte aanslagen met explosieven en deelname aan een criminele organisatie met onderwereldmoorden als oogmerk.

Hoewel de rechter-commissaris haar werk begin oktober boos heeft neergelegd, hoopt de rechtbank nog steeds dat de inhoudelijk behandeling van het proces vanaf februari 2021 kan beginnen.

Botsen met zaak Caloh Wagoh

De rechtbank ziet in dat de behandeling van de zaak Marengo zal botsen met de behandeling van de aan dit proces gelieerde megazaak Eris, tegen onder meer leden van motorbende Caloh Wagoh die volgens de opsporingsdiensten eveneens in opdracht van Taghi hebben gemoord.

Binnenkort zal een afvaardiging van de Amsterdamse rechtbank die Marengo doet, overleggen met een delegatie van de rechtbank Midden-Nederland die het proces Eris in handen heeft.

Alle partijen zijn er van doordrongen dat het een enorme klus zal zijn de beide processen binnen een redelijke termijn tot een goed einde te brengen.

Tijd nodig

De drie officieren van justitie wezen er op dat het voor een nieuwe onderzoeksrechter ‘enige tijd’ zal kosten zich in te lezen in het enorme dossier, maar een werkbaar alternatief zien de aanklagers niet.

Onder leiding van de vertrokken onderzoeksrechter hebben de advocaten van de verdachten kroongetuige Nabil B. inmiddels dertien dagen inhoudelijk kunnen ondervragen. Volgens de onderzoeksrechter is het verhoor daarmee ver afgerond, al hebben meerdere advocaten herhaaldelijk benadrukt dat zij nog veel van hun vragen voor zich houden omdat ze een eigen verhoorplan willen aanhouden.

‘Nabil B. betrouwbaar’

De aanklagers stelden dat nader onderzoek de verklaringen van Nabil B. op enkele punten na weer ‘op vrijwel alle punten’ heeft bevestigd. “Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie is hij betrouwbaar, maar het onderzoek gaat verder.”

Wat betreft de overlevering van Taghi’s vermoede rechterhand Saïd Razzouki vanuit Colombia ‘is er nog geen complete datum’, maar de verbindingsofficier van justitie in Colombia ‘benadrukt steeds de urgentie en het belang’ van een spoedige uitlevering.

‘Haatzaaien’

Advocaat Inez Weski van hoofdverdachte Ridouan Taghi en twee medeverdachten beklaagde zich dat de boos vertrokken onderzoeksrechter advocaten ‘in discrediet heeft gebracht’. De onderzoeksrechter had ook allerhande beschuldigingen aan het adres van raadslieden (over een ‘onaanvaardbare bejegening’ van haar) opgenomen in stukken die aan alle procespartijen zijn verspreid en bij de media belandden.

“Er heerst inmiddels in sommige media een sfeer van haatzaaien tegen raadslieden,” stelde Weski. Ze vroeg zich hardop af of daar een strategie van de overheid achter zit.

De advocaten van de andere verdachten komen donderdag en volgende week aan het woord.

Meer over