Nieuws

Rechtbank Amsterdam: gemeente mag beperkingen opleggen aan kroegentochten

Amsterdam mag strenge eisen stellen aan kroegentochten in de binnenstad. De boetes die de gemeente heeft opgelegd aan een organisator van zogenoemde pubcrawls, zijn gerechtvaardigd, blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Amsterdam.

Michiel Couzy
Een kroegentocht op de wallen in Amsterdam.  Beeld Marc Driessen
Een kroegentocht op de wallen in Amsterdam.Beeld Marc Driessen

In pogingen om de drukte en toeristenoverlast in de binnenstad onder controle te krijgen, heeft de gemeente Amsterdam beperkingen opgelegd aan rondleidingen. Gidsen die meer dan vier personen door de binnenstad leiden, hebben een ontheffing nodig. Ze mogen met hun groepen niet langs de prostitutieramen op de Wallen gaan, niet stilstaan op drukke plekken en geen microfoons gebruiken.

Voor kroegentochten zijn deze regels rampzalig; ze moeten namelijk voor 10 uur ’s avonds afgelopen zijn en alcohol is verboden.

Ultimate Party organiseert al vijftien jaar pubcrawls langs de Amsterdamse kroegen en allerlei activiteiten voor vrijgezellenfeesten. De gemeente legde in 2018 en 2019 in totaal zes boetes op aan Ultimate Party: de kroegentochten telden meer dan twintig deelnemers en waren niet op tijd afgelopen. Bovendien had het bedrijf geen ontheffing.

Uiteindelijk volgde een last onder dwangsom. Voor de eerstvolgende overtreding moest het bedrijf 2500 euro betalen, daarna 5000 en 7500 euro.

Vrij ondernemerschap

Ultimate Party is het niet eens met deze boetes en dwangsommen en stapte naar de rechter. Volgens de organisator zijn kroegentochten iets anders dan rondleidingen en vallen die niet onder de gemeentelijke regels. Bovendien gaan de deelnemers niet meer onder leiding van een gids naar de kroeg, maar krijgen ze een kaart mee. De gemeentelijke regels zijn volgens Ultimate Party in strijd met vrij ondernemerschap, vastgelegd in de Dienstenrichtlijn van de Europese Unie, daarnaast heeft het bedrijf afspraken gemaakt met de gemeente en is niet eerder sprake geweest van overlast.

Volgens de rechtbank valt een kroegentocht wel degelijk onder rondleidingen met gids. En het staat de gemeente vrij om keuzes te maken tussen verschillende belangen. In dit geval hecht de gemeente meer waarde aan de belangen van de binnenstadbewoners en het verminderen van de druk op het centrum, dan aan de belangen van organisatoren van rondleidingen.

Voor de coronacrisis stonden gemiddeld tien groepen per uur stil op het Oudekerksplein, hartje Wallen. Dit kon in drukke tijden oplopen tot dertig groepen per uur. Uit de buurt kwamen klachten binnen over drukte door grote groepen en overlast van kroegentochten.

Wethouder Victor Everhardt van Economische Zaken noemt de uitspraak van de rechter ‘een steun in de rug voor de inzet voor een leefbare binnenstad. “Georganiseerde kroegentochten waren voor corona één van de op toeristen gerichte activiteiten waarvan we al langer hebben gezegd dat we ze niet graag terugzien.”

Ultimate Party wil eerst de uitspraak van de rechtbank bestuderen voordat het bedrijf een reactie geeft.

Meer over