Raad wil in gesprek met stad na aanslagen in Europa

De Amsterdamse gemeenteraad wil naar aanleiding van recente terreuraanslagen een serie stadsgesprekken organiseren over het belang van de grondrechten, zoals vrijheid van meningsuiting. Dit moet gebeuren in samenwerking met scholen, jongerenwerkers, maatschappelijke organisaties en debatcentra.

Michiel Couzy
Herdenkingsplek in Wenen. Beeld REUTERS
Herdenkingsplek in Wenen.Beeld REUTERS

Diederik Boomsma (CDA) heeft hiertoe woensdagavond een motie ingediend, met steun van een ruime meerderheid van de raad. Alleen Bij1 en Denk ondertekenden de motie niet.

De indieners stellen vast dat kritiek op religie, inclusief spotprenten en cartoons, vallen onder de vrijheid van meningsuiting, ‘een van de fundamenten van de vrije, democratische samenleving’. Ze constateren dat het moeilijk is voor leraren om controversiële onderwerpen te behandelen in de klas. De stadsgesprekken moeten ‘de mogelijkheden voor een goede en vruchtbare bespreking vergroten.’

De raad reageert hiermee op recente jihadistische aanslagen in Nice, Wenen en de gruwelijke moord op de Franse docent Samuel Paty, die cartoons van profeet Mohammed had getoond in de klas. De Amsterdamse imam Yassin Elforkani pleitte vervolgens voor een verbod op belediging van de profeet.

De raad neemt afstand van deze oproep, net als burgemeester Femke Halsema. Zij zei woensdagmiddag dat de grondrechten en vrijheden voor iedereen zijn, ondeelbaar en niet onderhandelbaar. “We moeten na geweld juist pal staan voor onze grondrechten.” Ze zal Elforkani laten weten dat ze het onkies vindt om vlak na gruwelijk geweld de grondrechten ter discussie te stellen.

Meer over