Raad wil in 2030 alleen nog uitstootvrije cruiseschepen in Amsterdam

Amsterdam wil in 2030 alleen toegankelijk zijn voor uitstootvrije zeecruises. In de gemeenteraad is hiervoor een meerderheid en ook verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt (D66) is positief over de plannen.

David Hielkema
Cruiseschepen liggen aangemeerd bij de huidige Passenger Terminal Amsterdam. Beeld ANP
Cruiseschepen liggen aangemeerd bij de huidige Passenger Terminal Amsterdam.Beeld ANP

Als een cruiseschip in 2030 in IJmuiden arriveert en wil doorvaren naar Amsterdam, mag dit alleen als deze de tocht volledig uitstootvrij aflegt. En als het cruiseschip eenmaal in Amsterdam is aangemeerd, dient het schip te worden aangesloten op ‘groene walstroom’.

Dat is althans de wens van PvdA-raadslid Dennis Boutkan, die wordt gesteund door coalitiepartijen D66 en GroenLinks. Met die steun is er een meerderheid in de gemeenteraad. Verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt (D66) zei woensdag tijdens de gemeenteraad dit graag te willen realiseren.

Verhuizing

Uit eerdere studies, waaronder uit die van denktank Transport & Environment, bleek dat commerciële cruiseschepen tot de grootste vervuilers van de planeet behoren. Het gaat hierbij om de uitstoot van schadelijke zwaveloxiden (SOx): gassen die longkanker en zure regen kunnen veroorzaken. Dat is uitstoot die nu voor een deel in de stad terechtkomt.

In het het Actieplan Schone Lucht heeft Amsterdam ook geformuleerd om in 2030 volledig uitstootvrij te zijn. De cruise-industrie mag hierop volgens Boutkan geen uitzondering zijn. “Als overheid moet je regels stellen om een industrie te stimuleren te vernieuwen,” zegt de PvdA’er. “Amsterdam moet Europees koploper worden in het stellen van eisen aan schone cruiseschepen.”

Andere Europese steden hanteren ook steeds strengere regels. In Venetië mogen boten niet meer aanmeren in het centrum van de stad en in Oslo wordt ingezet op uitstootvrije zeecruises om de fjorden te beschermen.

De uitstootvrije zeecruise moet gepaard gaan met de nieuwe Passenger Terminal Amsterdam. Die zal de komende jaren verhuizen van de Piet Heinkade naar de Coenhaven. Volgens de PvdA, D66 en GroenLinks reden genoeg om als gemeente strenge afspraken te maken met belanghebbenden.

Meer over