Raad Landsmeer wil fusie met Waterland

Het bestuur van Landsmeer zet in op een bestuurlijke fusie met buurgemeente Waterland, in de hoop dat Oostzaan en Wormerland zich in een later stadium ook nog aansluiten. Edam-Volendam zit voorlopig op de reservebank.

Patrick Meershoek
Het oude Raadhuis met pastorie op de achtergrond in het centrum van Landsmeer Beeld Jean-Pierre Jans
Het oude Raadhuis met pastorie op de achtergrond in het centrum van LandsmeerBeeld Jean-Pierre Jans

De gemeenteraad van Landsmeer neemt donderdagavond een besluit over dit voornemen. De verwachting is dat de overgrote meerderheid van de raadsleden het voorstel van het college zal steunen.

Neuzen dezelfde kant op

Het aangepaste voorstel moet alle Landsmeerse neuzen in dezelfde richting krijgen. Binnen de raad leven verschillende voorkeuren, variërend van behoud van zelfstandigheid tot de vorming van een grote nieuwe gemeente.

Het nieuwe voorstel van het college is een minimale variant, waarin ook de mogelijkheid van een ambtelijke fusie wordt opengehouden. Dit betekent dat er een ambtelijke organisatie komt, maar dat de gemeenten zelfstandig blijven.

Het is een realistische benadering, want de fusiepartners staan niet te trappelen. Waterland neemt later dit jaar een besluit over de toekomst. Oostzaan en Wormerland hebben laten weten alleen over samenwerking te willen praten.

Dat zorgt voor een ingewikkelde geopolitieke puzzel in Waterland. De gedachte achter de fusie is dat er een krachtige gemeente ontstaat, maar het is de vraag of alleen Landsmeer en Waterland daarvoor voldoende zijn.

Edam-Volendam onmisbaar

Een onafhankelijk onderzoeksbureau concludeerde eerder dat Edam-Volendam als derde partner eigenlijk onmisbaar is. Maar ook deze gemeente staat niet te springen, en geeft aan alleen te willen spreken als er een concreet verzoek komt.

Het komt er op neer dat er vijf partners zijn die niet weten of ze wel samen op vakantie willen, ook niet wanneer en het al helemaal niet eens zijn over de bestemming. Op de achtergrond oefent het provinciebestuur druk uit om toch tot een vergelijk te komen.

De voorstanders van een grote gemeente Waterland zeggen dat het tijd nodig heeft. Een ambtelijke fusie tussen Landsmeer, Waterland, Oostzaan en Wormer, als voorloper van een bestuurlijke fusie. Daarna komt Edam-Volendam in beeld.

Amsterdam

Amsterdam komt in het hele verhaal niet voor. Alleen de fractie van Positief Landsmeer vraagt om een referendum over alle denkbare opties, inclusief de hoofdstad. De fractie vindt de raad van Landsmeer volstrekt incompetent, en wil de keuze overlaten aan de burger.

Meer over