Pubers weer fulltime naar school: ‘Ze hebben structuur hard nodig’

De middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer helemaal open. De leerlingen hoeven onderling niet langer 1,5 meter afstand te houden, besluit het kabinet dinsdag waarschijnlijk. Amsterdamse scholen reageren verheugd.

Hanneke Keultjes
Op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer werden voor de heropening op 2 juni 1,5 metermaatregelen getroffen. Beeld Dingena Mol
Op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer werden voor de heropening op 2 juni 1,5 metermaatregelen getroffen.Beeld Dingena Mol

“Ik heb nog nooit zoveel leerlingen gesproken die willen dat de scholen weer opengaan. Het was nog nét geen smeken,” zegt voorzitter Rob Oudkerk van scholenkoepel Osvo. “Voor pubers is het in deze tijd heel moeilijk om nog iets van het normaal te ervaren.”

Een peiling van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren onderschrijft Oudkerks observatie. Bijna 70 procent van de scholieren geeft aan na de zomervakantie weer de hele week naar school te willen. Zij maken zich zorgen over hun leerprestaties en sociale contacten als de scholen dicht zouden blijven. Ook gaven leerlingen bij de open vragen aan dat ze onderling van de 1,5 meter afstand af willen, met als argument dat zij buiten de school – bijvoorbeeld tijdens het sporten – ook geen afstand houden.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet volgens de NOS maandag geadviseerd dat onderling afstand houden tussen middelbare scholieren niet meer nodig is.

De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, vindt dat ‘goed nieuws’. “Uit een enquête die wij twee weken geleden hielden, bleek dat een meerderheid van de schoolbesturen na de zomervakantie weer volledig open wil,” stelt een woordvoerder.

Ontzettend blij

Ook directeur-bestuurder Maryse Knook van Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) hoort bij de schoolbestuurders die ‘ontzettend blij’ zijn met het nieuws.

“We merken dat de kinderen structuur hard nodig hebben. Grenzen ontdekken, er soms overheen gaan, gecorrigeerd worden. Dat is de afgelopen maanden minder gebeurd en daar ligt toch een belangrijke rol voor het onderwijs. Lesgeven is meer dan alleen kennis overdragen,” aldus Knook.

Op de OSB krijgen leerlingen nu twee dagen per week les, dat betekent dat er elke dag zo’n 500 leerlingen op school zijn. “Ik ben geen expert, maar de verspreiding van het virus lijkt heel erg mee te vallen.” Binnen de school handhaaft Knook de 1,5 meter, op het schoolplein gaat ze scholieren ‘niet elke keer uit elkaar trekken’.

Kleine rol bij verspreiding

Het OMT stelde voorafgaand aan de heropening van basisscholen op 11 mei dat kinderen tot 12 jaar ook onderling geen afstand hoeven te bewaren, omdat uit onderzoeken blijkt dat zij een zeer kleine rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Ook pubers spelen volgens het RIVM een kleinere rol bij de verspreiding dan volwassenen.

Versoepelingen

Het kabinet lijkt de geplande versoepeling van de corona-maatregelen vanaf 1 juli door te kunnen laten gaan, zeggen Haagse bronnen. Dan mag onder meer het maximumaantal gasten in de horeca worden verhoogd naar honderd. Dat geldt ook voor het aantal aanwezigen bij uitvaarten, huwelijksvoltrekkingen en religieuze bijeenkomsten. Ook sportscholen, sauna’s, (sport)kantines en casino’s kunnen dan weer open. Noodopvang (kinderopvang ’s nachts, in de avonduren en in het weekend) voor kinderen van ouders die niet in de zorg werken, mag ook weer. Voor coffeeshops geldt nog dat deze tot 1 september alleen open zijn voor het afhalen van bestellingen. Discotheken blijven ook nog dicht.

Meer over