Provincie Noord-Holland steunt 100 culturele instellingen met 11 miljoen

Het Amsterdams Bostheater, het Cobra Museum en de schouwburg in Amstelveen krijgen financiële steun van de provincie Noord-Holland om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Honderd culturele instellingen in de provincie krijgen in totaal ruim 11 miljoen euro steun.

Het Parool
Het theater in het Amsterdamse bos krijgt 44.000 euro noodsteun van de provincie Noord-Holland. Beeld Dingena Mol
Het theater in het Amsterdamse bos krijgt 44.000 euro noodsteun van de provincie Noord-Holland.Beeld Dingena Mol

Dat maakt de provincie Noord-Holland dinsdag bekend. Het geld wordt verdeeld onder 35 musea, 17 podia, 7 bibliotheken, 6 festivals en 35 andere culturele instellingen.

De Schouwburg Amstelveen krijgt bijna 350.000 euro, het Cobra Museum bijna 200.000 en 44.000 euro gaat naar het Amsterdams Bostheater. De volledige lijst is hier te vinden.

Er staan geen Amsterdamse projecten op de lijst. “Veel Amsterdamse instellingen kunnen een beroep doen op het steunpakket van OCW en het eigen Amsterdamse noodfonds. Daarom is vooral gekeken naar instellingen buiten de hoofdstad. Hiervoor gelden overigens ook strenge criteria. Zo konden instellingen die een bijdrage van het rijk hadden ontvangen geen aanspraak maken op het noodfonds,” laat een woordvoerder van de provincie Noord-Holland weten.

Voortbestaan

Of de steun voldoende is, is nog maar de vraag. Het Amsterdamse Bostheater liet eerder al weten dat het vreest voor zijn voortbestaan. “Dit geld krijgen we als extra steuntje in de rug tijdens de coronatijd, maar de 28.782 euro, die we van de Provincie krijgen, is lang niet voldoende. Het betekent nog niet dat we in 2021 verder kunnen,” zegt Anika van de Wijngaard, woordvoerder van het Bostheater. “Dit geld is noodsteun. We hopen dat de gemeente Amsterdam een sluiting van het Bostheater kan voorkomen.”

Amsterdam, 7 juni 2015 - JETT REBEL. Openluhctconcert in het Bostheater in Het Amsterdamse Bos. Tijdens dit eerste concert in de reeks LiveAt zomeravondconcerten trad Jett Rebel op. Het concert was uitverkocht. Foto Dingena Mol Beeld Dingena Mol
Amsterdam, 7 juni 2015 - JETT REBEL. Openluhctconcert in het Bostheater in Het Amsterdamse Bos. Tijdens dit eerste concert in de reeks LiveAt zomeravondconcerten trad Jett Rebel op. Het concert was uitverkocht. Foto Dingena MolBeeld Dingena Mol
Meer over