Update

Protesterende boeren in Haarlem: ‘We willen een statement maken’

Vooraan de stoet met tractoren, pal voor de deur van het provinciehuis, staat een giertank. Beeld Loek Buter
Vooraan de stoet met tractoren, pal voor de deur van het provinciehuis, staat een giertank.Beeld Loek Buter

Boeren met zo’n 200 tractoren zijn vanochtend samengekomen bij het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem. Ze voerden voor de tweede keer in korte tijd actie tegen het stikstofbeleid van de provincie.

Meike van Herk en Frank Hettinga

Pal voor de ingang van het provinciehuis, helemaal vooraan de stoet met tractoren, parkeert rond 10.00 uur een mestwagen. De enorme tank vol mest is afkomstig van melkveehouder Pieter-Jan Pronk uit Warmenhuizen. “De politie wil dat ik hem weghaal. Ze zijn waarschijnlijk bang dat we ’m opengooien.”

Pronk is niet van plan die eis in te willigen. “We zijn hier om een statement te maken. Als het vandaag weer niet werkt, dan komen we snel weer terug, en nemen allemaal onze mestwagen mee.” Even verderop kijkt een handjevol boeren gebroederlijk naar een barbecue vol sissende hamburgers.

Organisator Ad Baltus uit Schermer: “We gaan net zolang door totdat het provinciale beleid wordt teruggedraaid.” De boeren protesteren voor de tweede keer tegen het stikstofbeleid van de provincie, eerder deden ze dat al op 14 oktober. Deze keer krijgen ze steun van collega’s uit Friesland.

Vorige week gingen de twee partijen nog met elkaar in gesprek, maar kwamen niet tot een oplossing. De Noord-Hollandse Provinciale Staten debatteren maandag over stikstofmaatregelen. Het college van Gedeputeerde Staten neemt rond het middaguur een petitie van de boeren in ontvangst. In de brief, die inmiddels ruim vijfduizend keer is ondertekend, zeggen zij zich te willen aansluiten bij de provincie Friesland, waar de stikstofregels zijn versoepeld.

‘Geen boer over’

Suzanne Kat-Disseldorp zegt dat het menens is. “Als de plannen van Noord-Holland doorgaan is het gewoon einde verhaal voor alle boeren,” aldus de eigenaar van een zorgboerderij in Amsterdam-Noord, waar zo’n 30 mensen met een verstandelijke beperking wonen en werken. “Iedereen in de buurt van een beschermd natuurgebied zou moeten stoppen, dan blijft er geen boer meer over bij ons. In Friesland wordt tenminste serieus naar de boeren geluisterd.”

Ze is teleurgesteld over hoe de provinciale politiek met de boeren omgaat. “Mevrouw Rommel (een gedeputeerde die tijdens het vorige protest aangaf met de buren om de tafel te willen, red.) komt niet eens opdagen als we een gesprek met haar op de planning hebben. Dat geeft aan hoe erg ze het contact met de boer zijn verloren.”

“We zijn hier omdat onze provincie een sausje doet over het nationale beleid. Dat gaat veel te ver,” zegt Richard Korrel. Hij heeft 110 melkkoeien in Ouderkerk aan de Amstel. “Alle boeren moeten zich nu aanpassen omdat Nederland zo nodig een wedstrijd moest doen wie de meeste natuurgebieden aan wist te wijzen. Het slaat nergens op dat we daar zoveel van hebben, in andere landen is dat helemaal niet.”

‘Stedelijke bubbel’

Na de vergadering van de statenleden worden de boeren buiten op een klein podium toegesproken door Rob Smit, namens Boeren In Actie. “Ieder jaar trekt Noord-Holland honderd duizenden toeristen die zich verwonderen over de tulpenvelden en strakke polderlandschappen. Het lijkt alsof de provincie niet beseft dat het platteland zal verloederen zonder de boeren.”

Hij wil de grens van Noord-Holland verleggen. “Die komt dan rond de steden te liggen, daar zoeken ze het dan maar uit met hun stikstofprobleem. De statenleden komen waarschijnlijk nooit op een boerderij en zitten gezellig samen in hun stedelijke bubbel.”

Daarna sprak ook de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, de betogers toe. “Ook Noord-Holland is trots op de boer, in al zijn facetten. U bent ook bij ons hartstikke welkom, anders zou u hier vandaag niet zijn. We hebben nu eenmaal een lastig probleem op ons afgekregen.” Het laatste woord is weer aan Smit. “Bedankt allemaal en ik hoop dat we elkaar niet snel weer zien.”

Rond 13.15 uur stapten de boeren weer op hun tractors, richting hun bedrijven.

File

De boeren zorgden maandagochtend voor file op de A9. Volgens Rijkswaterstaat stond het tussen Uitgeest en de Wijkertunnel over zo’n 13 kilometer vast. De politie ving de tractoren op bij de Velsertunnel en liet ze in verband met de verkeersveiligheid in groepjes van twintig door naar het provinciehuis.

De ANWB raadde mensen zondagavond al aan de ochtendspits zoveel mogelijk te vermijden. “We hebben eerder al ervaren dat de tractoren voor flinke vertragingen kunnen zorgen,” aldus een woordvoerder.

De boeren barbecueën voor het provinciehuis. Beeld Meike van Herk
De boeren barbecueën voor het provinciehuis.Beeld Meike van Herk
De trekkers mogen voor het provinciehuis geparkeerd worden. Beeld Meike van Herk
De trekkers mogen voor het provinciehuis geparkeerd worden.Beeld Meike van Herk
De trekkers mogen voor het provinciehuis geparkeerd worden. Beeld Meike van Herk
De trekkers mogen voor het provinciehuis geparkeerd worden.Beeld Meike van Herk
De trekkers mogen voor het provinciehuis geparkeerd worden. Beeld Meike van Herk
De trekkers mogen voor het provinciehuis geparkeerd worden.Beeld Meike van Herk
Meer over