ProRail rondt grote klus in Amsterdam deze week af

De werkzaamheden aan het spoor in Amsterdam, waardoor er zestien dagen geen treinverkeer is tussen Centraal en Bijlmer ArenA, komen in een afrondende fase.

ANP
null Beeld Hollandse Hoogte\ANP
Beeld Hollandse Hoogte\ANP

Nadat afgelopen week een tunnel werd aangelegd onder twee treinsporen en zeven metrosporen op de Amstelstroomlaan, worden dit weekend de onderdelen van de rails weer teruggelegd en in de wissel gehesen. De klus moet donderdag klaar zijn.

ProRail werkt sinds 14 juli aan de bouw van nieuwe seinen, wissels, trappen en een tunnel om de grote reizigersgroei in de regio op te kunnen vangen. Met de tunnel, die is bedoeld voor auto’s, voetgangers en fietsers, worden twee woonwijken met elkaar verbonden. Door alles tegelijk te doen, is het werk veel sneller klaar. Als de werkzaamheden los van elkaar zouden worden gedaan, zou de spoorbeheerder drie jaar bezig zijn.

De komende dagen is ProRail nog druk met de afwerking en worden de metrosporen getest. De nieuwe tunnel is vooralsnog alleen toegankelijk voor bouwverkeer, aangezien er in de woonwijken veel wordt gebouwd. Vanaf 2024 kunnen automobilisten, fietsers en voetgangers eronder door.

Ook de ruwbouw van een nieuwe trap bij station Amstel is klaar. Daardoor kunnen meer reizigers sneller de trein in- en uitstappen. Bij station Muiderpoort zorgen verder nieuwe seinen en wissels ervoor dat treinen bij calamiteiten of drukte kunnen keren. Dit gebeurt nu nog bij Centraal, maar kan in de toekomst hier niet meer zo makkelijk.

Meer over