Proef met ‘knip’ Weesperstraat op lange baan

De proef met een ‘knip’ op de Weesperstraat wordt op de lange baan geschoven. Verkeerswethouder Egbert de Vries heeft de pilot nu verplaatst naar 2023.

Marc Kruyswijk
null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

Onlangs maakte De Vries bekend dat de proef die halverwege maart zou beginnen, wordt uitgesteld. Daarbij noemde hij de periode mei-juni als mogelijk alternatief, maar sprak ook over 2023. Hij meldt nu aan de gemeenteraad dat het pas in 2023 mogelijk is een goede proef te doen.

Het vooruitschuiven heeft te maken met de gewijzigde verkeersdrukte door de coronacrisis. ‘Het wordt weliswaar drukker in de stad, maar de verkeerssituatie blijft afwijkend, zowel qua aantallen als qua samenstelling van het verkeer.’

Piet Heintunnel

Ook wijst De Vries erop dat er nog geen versoepelingen van de coronamaatregelen in het vooruitzicht zijn gesteld. Hij schrijft te verwachten dat de verkeerssituatie in 2023 weer representatief zal zijn.

In de tussenliggende periode is het onmogelijk om de voor verkeersdeelnemers belangrijke Weesperstraat af te sluiten omdat de Piet Heintunnel voor langere tijd wordt gerenoveerd. Dan zou ‘de bereikbaarheid van de stad aan de oostzijde te veel onder druk komen te staan’.

De proef om de drukke Weesperstraat zes weken lang af te sluiten is een wens van het stadsbestuur. De praktijkproef zou een beeld moeten geven van wat er gebeurt als doorgaand verkeer geen gebruik meer mag maken van de straat.

Meer over