Politie zoekt naar kogels in Noord na overval op waardetransport

De politie zocht vrijdagochtend naar kogels op de Zuiderzeestraat in Noord. Dit vanwege het onderzoek dat loopt in de zaak rondom de transportoverval in Noord vorige maand.

Mairin van der Beek en Roelf Jan Duin
Politie doet onderzoek aan de Zuiderzeestraat. Beeld Roelf Jan Duin
Politie doet onderzoek aan de Zuiderzeestraat.Beeld Roelf Jan Duin

Om de overval, waarbij één verdachte, omkwam was veel te doen. Op woensdagmiddag 19 mei wilden tien mannen op de Meeuwenlaan een geldtransportwagen van Brink’s beroven. Het waardetransport dat daar plaatsvond was hoogst uitzonderlijk. De overvallers waren uit op goud, zilver en juwelen ter waarde van tientallen miljoenen euro’s, mogelijk zelfs 40 tot 50 miljoen.

De politie ontving rond twee uur ’s middags een melding van een schietpartij. De achtervolging eindigde uiteindelijk in Broek in Waterland. Op de weg daarnaartoe, en in Broek in Waterland zelf, werd er op de politie geschoten met automatische wapens. Het dorp vergaarde plots landelijke bekendheid, al waren de inwoners flink geschrokken van de overval.

Fransman

Toen één van de zwaar bewapende verdachten door het weiland rende, vuurde de politie terug, waardoor één van de verdachten het leven liet. Het ging om een Fransman van 47 jaar oud. Eén van de inwoners van Broek in Waterland startte naderhand een crowdfundingsactie voor de politiemacht.

In totaal zijn die dag zes verdachten aangehouden, van wie twee gewond raakten. De opgepakte verdachten zijn allemaal Fransen en Belgen. Die blijven in elk geval tot eind augustus vastzitten.

‘Ongekend heftig’

Burgemeester Femke Halsema sprak naderhand over een ‘ongekend heftige overval’. De overval deed denken aan de gewelddadige roof op het depot van waardetransporteur Brink's in Zuidoost: de overvallers gebruikten toen kogels die zelfs kogelwerende vesten zouden doorboren. Hoewel de overval van dit jaar in Noord professioneel werd voorbereid, was de uitvoering echter vrij amateuristisch.

Meer over