Nieuws

Politie mag preventief fouilleren voorafgaand aan Ajax-Borussia Dortmund

Burgemeester Halsema heeft besloten om voorafgaand aan de wedstrijd tussen Ajax en Borussia Dortmund op dinsdag meerdere veiligheidsrisicogebieden aan te wijzen in de stad.

Het Parool
Supporters van Ajax en politie bij de Johan Cruijff Arena. Beeld ANP
Supporters van Ajax en politie bij de Johan Cruijff Arena.Beeld ANP

Politieagenten mogen in die gebieden iedereen controleren op verboden bezittingen, zoals vuurwerk en wapens. De maatregel geldt vanaf 11.00 uur bij de Johan Cruyff Arena, in delen van de binnenstad (Dam, Spui, Wallen, Nieuwmarkt en Centraal Station) en op de metrostations tussen Centraal Station en de Arena.

Halsema’s besluit volgt na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie. De zogeheten driehoek houdt er rekening mee dat supporters van beide voetbalclubs vuurwerk willen afsteken. Om ongeregeldheden en onveilige situaties te voorkomen, zijn ‘sfeeracties’ met vuurwerk niet toegestaan. Eind september werd een supportersvak in de Arena ontruimd, nadat supporters van Ajax tijdens een wedstrijd tegen het Turkse Besiktas werden bekogeld met knalvuurwerk.

Zowel Ajax als Borussia Dortmund zijn volgens de gemeente op de hoogte van de maatregel en communiceren deze richting hun supporters. Met matrixborden worden mensen in de gebieden gewezen op de mogelijkheid gefouilleerd te worden.

Ajax en Borussia Dortmund strijden vanaf 21.00 uur in een uitverkochte Arena om de koppositie van groep C in de Champions League. Beide clubs hebben na twee poulewedstrijden nog geen puntenverlies. Ajax heeft wel een veel beter doelsaldo dan de nummer twee van de Bundesliga.

Meer over