Nieuws

Plannen voor nieuwe wijk met flexwoningen voor starters bij de Toekomst

Om de woningnood in Amsterdam tegen te gaan moeten in de nog te herrijzen wijk ‘De Nieuwe Kern’ honderden ‘flexwoningen’ gebouwd worden. Hier kunnen starters tijdelijk wonen. Het duurt alleen nog wel jaren voordat de eerste paal de grond in wordt geslagen.

Het Parool
Wethouder in Ouder-Amstel Willem Jansen op evenementenparkeerterrein P-Bus. De plek waar, mits de plannen doorgaan, de circa 540 flexwoningen worden gebouwd. Beeld
Wethouder in Ouder-Amstel Willem Jansen op evenementenparkeerterrein P-Bus. De plek waar, mits de plannen doorgaan, de circa 540 flexwoningen worden gebouwd.

Voor De Nieuwe Kern, de wijk die de komende jaren moet verrijzen tussen Station Duivendrecht, de Johan Cruijff Arena, de Toekomst en de A2, liggen plannen om van de geplande 4500 woningen zo’n 540 ‘flexwoningen’ te maken. Op die manier wil de projectontwikkelaar een bijdrage leveren aan de woningnood.

Het idee is dat de flexwoningen gebouwd zullen worden op de plek waar nu evenementenparkeerterrein P-Bus ligt. Als de plannen worden goedgekeurd, zullen de huurprijzen van de woningen tussen de 420 en 720 euro zijn. Dat staat in plannen van het stadsbestuur, dat nu wacht op subsidie vanuit het Rijk.

Woningnood

Vooral onder studenten, jongeren en starters is de woningnood groot. Met de zogeheten flexwoningen, type studio's en tweekamerappartementen, wil de ontwikkelaar het aanbod van woningen voor deze groep vergroten. Deze woningen zullen voor een periode van 10 tot 15 jaar in de wijk blijven staan. In het midden van de wijk moet een park herrijzen dat ongeveer net zo groot is als het Vondelpark.

Of de woningen er definitief komen, hangt af van de financiële haalbaarheid. De gemeente Ouder-Amstel heeft hiervoor een subsidieaanvraag ingediend bij het Rijk. Als de subsidie wordt verstrekt dan stelt de provincie Noord-Holland een miljoen euro beschikbaar.

Meer over