Nieuws

‘Pijnlijke ingreep’: RAI schrapt 30 procent van 483 banen

Congrescentrum RAI Amsterdam gaat 125 banen schrappen omdat het zwaar te lijden heeft onder de coronacrisis.

Het Parool / ANP
Foto ter illustratie. Beeld ANP
Foto ter illustratie.Beeld ANP

De RAI dient vandaag bij de ondernemingsraad een adviesaanvraag in voor een reorganisatie. Die is nodig om het congrescentrum weer financieel gezond te maken nadat het rake klappen heeft gekregen door de gevolgen van de coronamaatregelen. De RAI rekent voor 2020 op een verlies van 20 miljoen euro.

‘De uitbraak van Covid-19 heeft een grote impact op onze bedrijfsvoering. Een reorganisatie is een heel pijnlijke ingreep die helaas noodzakelijk is om de organisatie financieel gezond te maken. We moeten nu ingrijpen in het belang van de toekomst van de RAI,’ aldus directeur Paul Riemens in een persbericht.

Gezond

Volgens Riemens reikt het belang van een gezonde RAI verder dan het congrescentrum alleen. ‘Elke euro die in de RAI wordt besteed, leidt tot een uitgave van zo’n 7 euro in Amsterdam. Een omzet die goed is voor in totaal 31.000 arbeidsplaatsen.’

Om het congrescentrum financieel gezond te maken moet een bedrag van 25 miljoen worden bezuinigd. Hiervoor wordt 30 procent van de 483 functies opgeheven. De directie van de RAI werkt nu met de ondernemingsraad aan een sociaal plan.

Het congrescentrum ontvangt normaal jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers tijdens circa 500 evenementen. Voor dit jaar moest een groot aantal evenementen worden afgelast; voor de tweede helft van dit jaar staan nog wel evenementen gepland. De RAI blijft afhankelijk van de nog altijd beperkte reismogelijkheden en -bereidheid van organisatoren en bezoekers. Ook de verwachtingen voor 2021 zijn nog onzeker.

Meer over