PlusTen slotte

Piet Veling (1953-2021) had alleen spijt van de misgegooide stenen

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Piet Veling werd als Rooie Pietje een fenomeen tijdens de krakersrellen. Zijn specialiteit: het teruggooien van traangasgranaten naar de politie. Maandag overleed hij.

Hans van der Beek

Agenten noemden hem ‘het rooie heethoofd met het gifgroene brilletje’. Tijdens de krakersrellen, en dat waren er veel in de jaren zeventig en tachtig, droeg Veling nooit een helm of bivakmuts. De politie herkende hem toch wel.

Tijdens de confrontaties met de ME stond hij altijd vooraan. Traangas­granaten gooide hij gewoon terug. Op zijn negentiende waren zijn slijmvliezen verbrand, dus traangas deerde hem niet.

“Hij was strijdlustig voor de stad,” zegt Jack van Lieshout, destijds beter bekend als Kraker Jack. “Hij vocht tegen onrecht en zette zich in voor de zwakkeren. Hij was een dwars mannetje, maar had het hart op de juiste plek.”

Veldslag in Nieuwmarktbuurt

Veling werd geboren in de Valeriusstraat en kreeg een tamelijk streng katholieke opvoeding. Na het over­lijden van zijn moeder raakte hij dakloos en kwam hij in de kraakbeweging terecht.

Eind 1974, begin 1975 woedde een ware veldslag in de Nieuwmarktbuurt tussen de ME en actievoerders die de sloop van de buurt en de bouw van de metro wilden voorkomen. Veling was naar eigen zeggen vooral bedreven in sabotage, inbreken in bouwketen en documenten jatten. De metro kon niet worden tegengehouden, maar het massale protest voorkwam wel dat Amsterdam werd volgebouwd met Wibautstraten.

Ook tijdens de rellen op kroningsdag in 1980 (‘Geen woning, geen kroning’) stond Veling in de front­linie. Dankzij hem hadden de krakers een portofoonsysteem, waardoor ze de ME telkens een stap voor waren.

Op latere leeftijd legde Veling zich toe op zijn werk als timmerman en steeds vaker ging hij met zijn boot op en neer naar Harlingen. Kraker Jack: “Hij was innemend en een innemer.”

‘Rustige kroegtijger’

Zo herinnert schrijver en kroegmaatje Corrie Verkerk hem ook. “Een toch wel rustige kroegtijger. Op het terras, met een krantje en een zware shag, babbelend met mensen uit de buurt, want iedereen kende hem.”

Veling worstelde jarenlang met zijn gezondheid. Hij leed aan keelkanker, die telkens terugkeerde. Hij bleef goede moed houden, zelfs toen hij opnieuw moest leren praten. Pas toen de kanker zich over zijn hele lichaam verspreidde, gaf hij afgelopen maandag op 68-jarige leeftijd de strijd op.

Spijt van zijn acties heeft Veling nooit gehad, integendeel. “We stonden voor een goede zaak en hebben de stad toch een beetje gered,” zei hij in 2015 in de documentaire Slag om de stad: de Nieuwmarkt. “De enige stenen waarvan ik spijt heb, zijn de stenen die ik heb misgegooid.”

Veling is donderdagochtend in besloten kring gecremeerd op Zorgvlied. De afscheidsbijeenkomst was te volgen via een livestream.

Meer over