PlusProfiel

Peter Teesink: een ander soort baas van de ambtenaren

Met Peter Teesink heeft Amsterdam een heel andere gemeentesecretaris in huis dan zijn voorgangers. Deze baas van de ambtenaren regelt dat de zaken goed gaan, maar doet dat liefst op de achtergrond.

Ruben Koops
Peter Teesink is de baas van 15.000 Amsterdamse ambtenaren. Beeld Ivo van der Bent
Peter Teesink is de baas van 15.000 Amsterdamse ambtenaren.Beeld Ivo van der Bent

Eén brok degelijkheid. Wie een rondje belt in de omgeving van Peter Teesink (55), die een jaar geleden als gemeentesecretaris is begonnen, krijgt een opvallend consequent verhaal te horen. “Ik kan mij voorstellen dat je misschien wel eens over spraakmakender bestuurders dan Peter hebt geschreven,” grinnikt oud-burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel. “Maar of je aan dat soort mensen meer hebt, is de vraag.”

Zelfs René van den Busken, de voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de gemeente Amsterdam, normaal gesproken de natuurlijke vijand van de gemeentesecretaris, kan eigenlijk niet bedenken wat hij tegen Teesink heeft. “Hij is niet zakelijk, maar geeft ruimte om mee te denken. Wij zijn dik tevreden over hem.”

Samenwerking typeert de bestuursstijl van Teesink. Een leider die vooroploopt, maar geen volgers meer heeft, noemt hij een eenzame gek.

De gemeentesecretaris is de hoogste ambtelijke baas en daarmee, in het geval van de Amsterdam, eindverantwoordelijk voor het wel en wee van ruim 15.000 ambtenaren. Een soort algemeen directeur, en eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders. De derde Tukker in de stuurhut van de stad, na Femke Halsema en Sharon Dijksma, maar wel een die pas later de sprong westwaarts heeft gewaagd.

Thee en een koekje

In de Stopera waren ze de afgelopen jaren een heel ander type gemeentesecretaris gewend. Ambitieuze mannen als Erik Gerritsen, een briljante duizendpoot, of bullebakken als de oud-politieman Arjan van Gils, wiens royale vertrekregeling de politieke gemoederen nog altijd bezighoudt.

De kans is klein dat de stad ooit veel zal horen van de huidige hoogste ambtenaar. Zo is het altijd gegaan. “Vroeger kwam hij thuis, was er thee en een koekje, en ging hij direct studeren,” bezweert zijn vader Johan. “Ik vond hem wel bijzonder, maar verder viel hij niet op nee,” zegt zijn vrouw Anneke Mossou, net als Teesink opgeleid als bestuurskundige. Na hun studie vertrekken de twee vol ambitie naar Den Haag, waar Teesink vrij snel leidinggevende wordt op het ministerie van Vrom. Ook doet hij een MBA in de Verenigde Staten.

Na een moeilijke tijd in de familie kiezen zij een paar jaar later voor het noorden. “We vinden elkaar het belangrijkst,” zegt Anneke daarover. In Groningen valt Teesink al snel op, wanneer hij een sociaal werkbedrijf moet reorganiseren en doorstroomt naar het directieniveau van de gemeente Groningen. In die tijd wint Teesink diverse prijzen, waaronder in 2011 de award Overheidsmanager van het Jaar. In 2014 wordt hij gemeentesecretaris.

Het zijn pittige jaren in Groningen, de gemeente moet tientallen miljoenen euro’s bezuinigen en reorganiseert het ambtelijk apparaat. Teesink wordt gewaardeerd, maar ook in de top van de gemeente Groningen toont hij zich de degelijkste. Dat zijn vrouw een grotere auto rijdt dan hijzelf, een Landrover Discovery versus een BMW 1-serie, vinden zijn collega’s geestig. En als het tijdens een collegevergadering al te lollig dreigt te worden, is het Teesink die de wethouders vriendelijk vraagt serieuze zaken weer serieus te behandelen, herinnert oud-wethouder Ton Schroor zich.

Bruce Springsteen

Met die degelijkheid bouwt hij gezag op. “Als er een crisis uitbreekt en Peter zit naast je, dan weet je dat het goed komt,” zegt Schroor. “Teesink is het type bestuurder dat rust brengt en ervoor zorgt dat de schijnwerper nooit op hem gericht komt te staan.”

Heel soms wil Teesink gek doen. Een lang weekend New York met zijn vrouw, om hun held Bruce Springsteen te zien spelen. Ook het zwembad in de tuin van hun gezinswoning in veenkolonie Wildervank trekt bekijks.

In 2018 zijn alle drie de dochters uit huis en is er een kans om nog een grote stap te zetten. Het stel twijfelt dan ook niet als er een aanbod uit Amsterdam komt.

Het eerste jaar in de Stopera is geruisloos voorbijgegaan. Alleen in zijn eerste week in Amsterdam doet Teesink iets opvallends. Hij geeft een mobiele telefoon aan een willekeurige ambtenaar, met de opdracht om het toestel door te geven in de organisatie. Sindsdien belt hij het nummer elke woensdag, en dan krijgt hij een medewerker aan de telefoon om te horen wat er in de omgeving van die ambtenaar speelt.

Een gemeentesecretaris moet altijd beschikbaar zijn voor het stadsbestuur, dat is in Amsterdam net zo als in Groningen. Het is een aspect dat zijn echtgenote, zelf interim-manager in de publieke sector, soms minder leuk vindt aan het succes van haar man. Maar het is niet anders. Want voor mensen zoals Peter Teesink, die ervan houden om alle problemen of gebeurtenissen in een stad te zijner tijd voorbij te zien komen op hun bureau, is geen beter beroep te verzinnen. “Gemeentesecretaris zijn is nu eenmaal wat hij het liefste doet.”

CV

1985-1990 bestuurskunde, Universiteit Twente

1990-1997 ministerie Vrom, onder andere directeur Volkshuisvesting

1997-2011 directeur sociaal werkbedrijf DSW Stadspark/Iederz Groningen

2011 award Overheids­manager van het Jaar

2011-2018 gemeente ­Groningen, onder andere gemeente­secretaris

1 januari 2019-heden algemeen directeur gemeente Amsterdam

Teesink is getrouwd met Anneke Mossou, heeft drie dochters en woont in Amersfoort. “Als je uit Wildervank komt, is in Amsterdam bijna alles onbetaalbaar.”

Meer over