Personeel Miss Etam stapt alsnog naar rechter om afbraak winkelketen te stoppen

De ondernemingsraad van Miss Etam stapt naar de rechter om te voorkomen dat eigenaar Martijn Rozenboom steeds meer winkels sluit.

Sanne Schelfaut
Exterieur van een vestiging van Miss Etam.  Beeld ANP/ Vincent Jannink
Exterieur van een vestiging van Miss Etam.Beeld ANP/ Vincent Jannink

“Rozenboom houdt zich totaal niet aan de afspraken. Voor het sluiten van een winkel of uit de lucht halen van de webshop diende hij advies te vragen aan de ondernemingsraad, maar dat heeft Rozenboom niet gedaan. De afbraak van de winkelketen moet stoppen. We vragen de rechter om in te grijpen,” aldus Martin Pikaart, namens vakbond AVV en de ondernemingsraad.

Donderdag 22 oktober zal de zaak met spoed worden behandeld bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. “Wij verwachten dat de rechter dan direct maatregelen zal treffen en Rozenboom zal verplichten zich aan de wet te houden en de ondernemingsraad als officiële gesprekspartner te zien.”

Doorstart

Eind september heeft ‘bedrijvendokter’ Rozenboom het failliete FNG Nederland, waaronder Miss Etam viel, gekocht om een doorstart te maken. De businessplannen, die er vóór het faillissement al lagen en die de continuïteit en groei van de onderneming moesten waarborgen, zou hij laten uitvoeren onder leiding van een vierhoofdige directie.

Sinds de koop zijn echter veel winkels gesloten, is de webshop uit de lucht gehaald, zijn er twee ketens (Expresso en Claudia Sträter) doorverkocht, is een deel van de directie niet meer aanspreekbaar en moesten de medewerkers een actie starten om hun salaris te krijgen. Niets duidt erop dat de nieuwe eigenaar de oorspronkelijke plannen uitvoert en Miss Etam wil continueren. Pikaart: “Wij vragen de rechter om hier een eind aan te maken en te kunnen meebeslissen over de toekomst van het bedrijf.”

Daarnaast stappen AVV en de ondernemingsraad van Miss Etam gezamenlijk naar de rechter-commissaris om de stukken over de verkoop boven tafel te krijgen. Die stukken zijn nu geheim en liggen bij de curator. Uit die stukken moet blijken of de plannen van de bedrijvendokter wel serieus waren.

LEEUWARDEN - Exterieur van een vestiging van Miss Etam. Het moederbedrijf FNG heeft faillissement aangevraagd. ANP VINCENT JANNINK Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
LEEUWARDEN - Exterieur van een vestiging van Miss Etam. Het moederbedrijf FNG heeft faillissement aangevraagd. ANP VINCENT JANNINKBeeld Hollandse Hoogte / ANP
Meer over