Personeel Hemwegcentrale kwaad om poster D66

Werknemers en vakbonden zijn slecht te spreken over een verkiezingsposter van D66 naast de kolencentrale aan de Hemweg die volgend jaar vervroegd sluit. "Het is een laffe streek."

Thomas Sijtsma

De plaatsing van de enorme poster met de tekst 'wij halen hem weg' kost D66 waarschijnlijk een aantal stemmers onder het personeel van de energiecentrale voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Met die tekst viert D66 het verdwijnen van de vervuilende centrale. Een foto van fractievoorzitter Rob Jetten, die breeduit lachend met zijn duim omhoog bij de poster staat, strooit extra zout in de wonden van de honderden werknemers die mogelijk snel hun baan verliezen.

"Het is een laffe streek," zegt FNV-bestuurder Ruud Cornelisse. "Laat Jetten mensen binden door politieke daden en niet over de rug van de werknemers in de centrale. Het personeel is kwaad."

Uitstoot
De sluiting is een van de maatregelen die het kabinet neemt om de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen en te voldoen aan de doelen in de Urgenda-klimaatzaak.

Nuon, eigenaar van de centrale, kreeg zaterdag hoogte van de poster van D66. Dat was een dag nadat het personeel werd ingelicht over de vervroegde sluiting van de centrale. In plaats van 2025 worden in 2020 de deuren gesloten.

De politieke partij heeft volgens een woordvoerder van Nuon weinig sympathie gewekt onder het personeel. "Dit is heel pijnlijk. Sommigen hebben ziel en zaligheid in de centrale gestoken. Die mensen krijgen het nu behoorlijk voor de kiezen."

23 maart
Sinds de poster zaterdag is opgehangen, dringen FNV en Nuon bij D66 aan om de verkiezingsposter te verwijderen. De politieke partij wil daar niet aan meewerken. Het bord met de afbeelding blijft staan tot 23 maart.

Campagneleider en Tweedekamerlid Jan Paternotte: "Het is van groot belang voor ons allemaal dat we stoppen met het verbranden van kolen: dat is slecht voor het klimaat en het maakt dat mensen ongezonde lucht inademen."

In het lijsttrekkersdebat vorige week meldde Jetten dat de lucht in Amsterdam minder schoon is door de aanwezigheid van de centrale. Hij baseerde zich op een onderzoek van Greenpeace. De GGD weersprak deze stelling. Volgens de organisatie is de luchkwaliteit in Amsterdam niet aangetast door de aanwezigheid van de centrale aan de westkant van de stad.

Paternotte laat desgevraagd weten de werknemers van de Nuoncentrale niet te laten vallen. "De mensen die werken bij de Hemwegcentrale moeten we helpen. Voor hen is het gewoon hun baan. We verwachten van minister Eric Wiebes dat hij zich hard maakt voor hun toekomst."

Jan Paternotte Beeld anp
Jan PaternotteBeeld anp
Meer over