Paradiso, DeLaMar en ITA dinsdagavond dicht: ‘Voor dertig bezoekers kunnen we niet opengaan’

Culturele instellingen in de regio Amsterdam krijgen vooralsnog geen ontheffing om meer dan dertig bezoekers te mogen ontvangen. Dat heeft de veiligheidsregio dinsdag bepaald. Dit betekent dat plekken als Paradiso, ITA en DeLaMar in ieder geval dinsdagavond niet opengaan.

Dianne Bleeker
Paradiso.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
Paradiso.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

“Dit is heel pijnlijk maar met het besmettingsniveau vindt de voorzitter en burgemeester generieke ontheffingen voor theaters en bioscopen niet verantwoord,” zegt een zegsvrouw van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.“Samen met de Veiligheidsregio’s en het rijk zijn we druk met een eventuele gezamenlijke lijn voor ontheffingen voor culturele instellingen.”

Lars and the Magic Mountain met de Amsterdamse muzikant Lars Kroon stond dinsdagavond op de agenda, maar door het besluit van de gemeente hebben honderd bezoekers niets meer aan hun kaartje. Paradiso blijft dinsdag gesloten. “We hadden de hoop dat we eruit zouden komen met de gemeente, want we hadden de hele dag goed contact,” zegt een woordvoerder van het poppodium. “We hebben de hele maand uitverkochte shows met 260 bezoekers, dus we hopen enorm op beter nieuws morgen.”

DeLaMar

Ook het DeLaMar Theater sluit in ieder geval dinsdagavond de deuren. “Het is begrijpelijk dat het even duurt voordat er een besluit kan worden genomen, dus we blijven hoopvol voor een ontheffing,” laat een woordvoeder van DeLaMar weten. Er stonden vanavond twee voorstellingen op de planning met zo’n driehonderd bezoekers in totaal, maar dat gaat niet door. “Voor dertig bezoekers kunnen we niet opengaan. Als we die ontheffing alsnog krijgen dan kunnen we open en op dezelfde manier doorgaan.”

ITA

“Mensen snappen ook wel dat grote producties niet voor 30 man gehouden kunnen worden,” stelt regisseur en ITA-directeur Ivo van Hove, die de tent genoodzaakt dicht gooit vanavond. “Daarbij: beide voorstellingen waren uitverkocht. Hoe moeten we op zo’n korte termijn bepalen wie wel en niet kan komen? We zitten in een catch 22-situatie, waarin iedereen naar elkaar wijst. Wij vragen echt om een meer werkbare situatie. Niet alleen voor morgen en overmorgen, maar voor een tijdje. Deze situatie is niet houdbaar voor onze sector.”

“Daarbij merk ik ook graag op dat theaters hun zaken op corona-gebied al maanden goed voor elkaar hebben. We spelen alweer sinds begin juni en in al die tijd is er nog niet één corona-geval te relateren geweest aan een theatervoorstelling, nergens in Nederland. Maar toch worden wij weer hetzelfde behandeld als sectoren die wel uitbraken hebben gekend.”

Carré

Altin Gün zou woensdagavond twee concerten geven in Carré en ook het Metropole Orkest stond op de planning, maar deze voorstellingen zijn gecanceld. Voor donderdag staat Altin Gün opnieuw op de agenda, morgen wordt bekend of deze concerten wel doorgaan. Dit hangt af van het besluit van de veiligheidsregio.

Volgens de gemeente komt de ontheffingsnorm, zoals aangekondigd door premier Rutte en burgemeester Halsema, ‘binnen enkele dagen’.

Meer over