Ouders op de vuist bij het Cornelius Haga Lyceum

Particuliere beveiligers hebben eind vorige maand ingegrepen bij een vechtpartij tussen twee ouders van het Cornelius Haga Lyceum. Het incident is exemplarisch voor de gespannen sfeer rond het Haga, waar rond diezelfde periode nóg een schermutseling is geweest.

Bas Soetenhorst
Leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum aan het begin van een schoolweek. Beeld ANP/Marco de Swart
Leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum aan het begin van een schoolweek.Beeld ANP/Marco de Swart

Een van de betrokkenen is Rachid el Jouhri, de voorman van een groep ouders die de terugkeer wenst van Soner Atasoy, die dit voorjaar door het bestuur werd weggestuurd als directeur-bestuurder.

Volgens Rasit Bal, de afgelopen vrijdag opgestapte dagelijks bestuurder van de school, staat het incident los van de machtsstrijd rond de school. Maar de aanwezigheid van beveiligers op een ouderavond op 28 september kan daar niet los van worden gezien. Zij waren ingehuurd voor het geval ouders actie wilden voeren ter ondersteuning van Atasoy.

Tijdens de ouderavond probeerde El Jouhri buiten het gebouw van de islamitische school aan de Naritaweg handtekeningen te verzamelen voor een petitie ten faveure van Atasoy. “Ik stond ook bij andere ouderavonden voor het hek, dus niet op het schoolterrein,” aldus El Jouhri, “en sprak ouders aan die naar binnen gingen. Die avond was er een vader die het ongepast vond dat ik als moslim vrouwen van andere mannen aansprak. Daar kregen we ruzie over.”

Gescheurd jasje

Bal bevestigt de aanleiding tot het incident. “Er was geen sprake van intimidatie of ongepast gedrag. Daar werd El Jouhri wel van beschuldigd. Daarna liep het uit de hand.”

Er volgde een vechtpartij waarna El Jouhri door twee toegesnelde beveiligers op de grond in bedwang werd gehouden tot de wijkagent arriveerde. “Een beveiliger had een gescheurd jasje,” aldus een ingewijde.

Aangiftes

El Jouhri zegt met kneuzingen naar de eerste hulp te zijn gegaan en op 3 oktober aangifte te hebben gedaan. In eerste instantie weersprak de politie dit. Maar inmiddels bevestigt een woordvoerder dat beide ouders tegen elkaar aangifte hebben gedaan, dat getuigen zijn gehoord en een onderzoek loopt. Volgens de zegsman van de politie was de eerdere ontkenning gevolg van het feit dat er rond dezelfde periode een andere vechtpartij tussen ouders van de school was waarvan geen aangifte is gedaan.

Meer over