Opleiding verpleegkunde wint aan populariteit

De opleiding tot verpleegkundige lijkt aan populariteit te winnen door het coronavirus. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft 12,7 procent meer aanmeldingen dan voorgaande jaren. Bij Hogeschool Inholland is dat 28 procent.

Het Parool
Studenten verpleegkunde en medische hulpverlening tijdens een praktijkles. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Studenten verpleegkunde en medische hulpverlening tijdens een praktijkles.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Van die extra aanmeldingen verwacht de HvA dat 7 procent daadwerkelijk met de opleiding start op 1 september. “Dat is iets meer dan voorgaande jaren,” zegt lector en opleidingsmanager Corine Latour. “De opleiding groeide de afgelopen jaren sowieso al in omvang.”

Latour denkt dat de toenemende interesse in de opleiding komt door de coronacrisis. “Er zijn grote tekorten in de zorg, dus dat geeft baanzekerheid. Dat is heel prettig in tijden van economische onzekerheid.” Bovendien heeft het coronavirus het belang van de zorg en verpleegkundigen onderstreept. “Het is een vitaal beroep, dat geeft toch prestige.”

De hogeschool is blij met het groeiende aantal aanmeldingen. Het is het enige wat helpt tegen de personeelstekorten in de zorg. “De Amsterdamse ziekenhuizen en andere zorginstellingen werken goed mee aan de doorstroom. Alle studenten hebben een stageplek gekregen.”

De Amsterdamse locatie van de Hogeschool Inholland ziet ook een forse stijging. Daar meldden tot nog toe 268 studenten zich aan voor de opleiding Verpleegkunde. Vorig jaar waren dat er 210.

Geneeskunde

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) zien geen toename van het aantal aanmeldingen voor de bachelor Geneeskunde. “De studie is altijd al populair geweest. Dit jaar hebben we zelfs ietsje minder aanmeldingen,” zegt een woordvoerder van het Amsterdam UMC, locatie AMC. “Maar dat maakt niet uit want we kunnen toch niet alle studenten plaatsen.”

Aan de VU starten dit jaar vijftig studenten meer dan normaal. Maar dat komt niet door het coronavirus. De universiteit maakte een fout met de selectieprocedure en had daardoor te veel studenten bericht dat ze waren toegelaten.

Meer over