Lijstje

Op deze plekken in Amsterdam kan worden geschaatst

Schaatsliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Dankzij het aanhoudende winterweer vriezen steeds meer Amsterdamse wateren dicht. Waar kunnen de ijzers worden ondergebonden? Een overzicht.

Het Parool
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Te veel mensen

Belangrijk: het coronavirus waart nog steeds rond. Van het ijs genieten is leuk, maar let hierbij wel op de landelijk geldende coronamaatregelen, zoals het houden van 1,5 meter afstand. Zijn er veel mensen bij een plek waar je wilt schaatsen? Schat in of de situatie veilig is. Zo niet, zoek dan een andere plek of kom later terug.

Hier en daar piept en kraakt het nog, maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf woensdag kan er op steeds meer plekken in Amsterdam geschaatst worden. En hoewel een Elfstedentocht er vanwege de coronapandemie definitief niet in zit, kunnen ook dicht bij huis de nodige rondjes worden geschaatst. Zo ga je veilig het ijs op.

De ondiepe waterbak in het Westerpark was dinsdag de eerste plek waar voorzichtig de ijzers werden ondergebonden. Naast het Westergasterras wordt momenteel nog een tweede ijsbaan gereed gemaakt, hier kunnen liefhebbers zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur hun kunsten vertonen.

De Bosbaan. Beeld Cees Kuijper
De Bosbaan.Beeld Cees Kuijper

Wie over de grachten wil zwieren moet nog even geduld hebben, maar in het Vondelpark werden donderdag al wel de eerste meters op ijs gemaakt. Ook wordt er geschaatst op de wateren in het Noorderpark en op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos.

Het water in het Rembrandtpark is eveneens bevroren, maar nog niet heel betrouwbaar. Donderdagmiddag zakte een persoon er door het ijs. “Voldoende reden om voorlopig even aan de kant te blijven,” aldus een woordvoerder van de brandweer.

Schaatsen in Oost

Ook in Oost kan geschaatst worden. Op het water van het Nieuwe Diep in het Flevopark bijvoorbeeld, of op de wateren van het Oosterpark en de IJbaai bij IJburg. De Ringvaart is eveneens grotendeels dichtgevroren, maar hier wordt − op een enkele waaghals na − nog niet geschaatst.

Wie de smaak te pakken heeft kan ook terecht op de natuurijsbaan van IJsclub Hard Gaat Ie in Noord. De baan is geopend voor leden en kinderen. Ook IJsclub Schellingwoude en IJsclub Broek in Waterland overwegen de baan te openen voor kinderen.

Deze lijst wordt aangevuld. Tips voor goede schaatsplekken of leuk beeldmateriaal? Mail naar nieuwsdienst@parool.nl.

Meer over